Weidmann varuje pred rizikami uvoľnenej monetárnej politiky

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Jens Weidmann varuje, že nízke úrokové sadzby nenútia vlády konsolidovať verejné financie

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Jens Weidmann v piatok upozornil na riziká príliš dlhého obdobia uvoľnenej monetárnej politiky. Podľa jeho slov je nevyhnutné zabrániť pridlhému obdobiu nízkej inflácie, monetárna politika však nemôže vyriešiť dlhovú krízu. „Z dlhodobého hľadiska je príliš uvoľnená politika rizikom pre finančnú stabilitu,“ povedal Weidmann.

„Nízke úrokové sadzby znižujú tlak na vlády, aby rázne riešili problémy svojej krajiny,“ povedal Weidmann. „Je tu riziko, že nízke úrokové sadzby sa budú používať na financovanie ďalších výdavkov a nie na konsolidáciu rozpočtov,“ doplnil. Monetárna politika podľa jeho slov nesmie byť nevhodne použitá pre účely rozpočtovej politiky.

ECB v júni pripravila ďalšie podporné opatrenia pre ekonomiku. Banka uviedla, že ponúkne bankám cielené dlhodobé úvery s cieľom presvedčiť ich, aby poskytovali pôžičky. ECB sa okrem toho pripravuje na to, že v budúcnosti bude nakupovať cenné papiere založené na aktívach a rozhodla, že preruší sterilizáciu svojich doterajších nákupov dlhopisov. Tieto kroky ECB prijala zároveň so znížením hlavnej úrokovej sadzby na 0,15 % a posunutím depozitnej sadzby do negatívneho teritória. ECB bojuje proti nízkej miere inflácie v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy