Japonská ekonomika by sa podľa BOJ mala ďalej zotavovať

Zo zápisnice z júnového zasadnutia predstaviteľov japonskej centrálnej banky vyplýva, že zotavovanie japonskej ekonomiky naďalej pokračuje, pričom spotrebiteľská inflácia v krajine spomalí len dočasne

Predstavitelia japonskej centrálnej banky (BOJ) sa na júnovom zasadnutí zhodli, že geopolitické riziká súvisiace so situáciou v Iraku a na Ukrajine je potrebné sledovať. Niektorí predstavitelia BOJ zastávajú názor, že globálny pokles dlhodobých úrokových sadzieb odráža očakávania slabšieho hospodárskeho rastu v strednodobom a dlhodobom horizonte. Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia predstaviteľov BOJ, ktoré sa uskutočnilo od 12. do 13. júna.

Predstavitelia centrálnej banky sa zhodli na tom, že zotavovanie japonskej ekonomiky naďalej pokračuje, pričom spotrebiteľská inflácia v krajine spomalí len dočasne. BOJ ponechala svoju politiku nezmenenú. Slabší export bol však impulzom pre banku, aby zhoršila prognózu rastu japonskej ekonomiky v aktuálnom hospodárskom roku.

Ceny merané indexom jadrových spotrebiteľských cien v Japonsku sa v máji v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka zvýšili o 3,4 %. Je to najvýraznejší nárast od apríla 1982. K rastu cien aj naďalej prispievalo zvýšenie dane z predaja platné od apríla. Vyplýva to z údajov, ktoré koncom júna zverejnilo japonské ministerstvo vnútra a komunikácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy