V 2. štvrťroku zbankrotovalo historicky najviac občanov

Počet osobných bankrotov v druhom kvartáli tohto roka vzrástol, pričom bol kvartálne historicky najvyšší. Vyhlásených bolo 110 osobných bankrotov, čo je medziročne o 31 % viac.

Ako ďalej vyplynulo z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, dôvodom podania žiadosti o osobný bankrot je bezvýchodisková situácia, do ktorej sa niektorí občania dostali pre neschopnosť splácať svoje finančné záväzky. Spúšťačom problémov je najčastejšie strata zamestnania, zníženie pracovnej schopnosti pre chorobu, resp. nedostatočná výška príjmov v pomere k výške dlhov.

Regionálne rozdiely medzi krajmi pretrvávajú podľa vyjadrení firmy dlhodobo. Najviac osobných bankrotov bolo kvartálne od roku 2009 do konca roku 2013 v Banskobystrickom kraji. V druhom štvrťroku 2014 bol ale rovnaký počet bankrotov, teda 19, vyhlásený aj v Bratislavskom kraji a na každý z týchto krajov pripadal 17,3-percentný podiel z ich celkového počtu. Naopak, najmenej osobných bankrotov bolo v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch vyhlásených v Košickom kraji.

Proces osobného bankrotu je podľa vyjadrení spoločnosti CRIF v podmienkach SR legislatívne a finančne náročnejší ako napr. v ČR, kde ho využíva výrazne viac občanov. Zatiaľ čo v SR na 100 tis. obyvateľov pripadali v druhom štvrťroku 2014 iba dva osobné bankroty, v ČR ich bolo takmer 46. Počet osobných bankrotov v ČR, ktorých bolo 4 799, viac ako dvojnásobne prevyšoval počet bankrotov právnických osôb a fyzických osôb – živnostníkov, zatiaľ čo v SR ich bolo o jeden bankrot menej, pričom bolo na majetok podnikateľských subjektov vyhlásených 111 konkurzov.

Súvisiace články

Aktuálne správy