EIB nebude financovať projekty v Rusku

Vo štvrtok to vyhlásil šéf Európskej investičnej banky (EIB) Werner Hoyer s tým, že EIB bude rešpektovať stredajšie rozhodnutie Európskej komisie

Európska investičná banka (EIB) nebude financovať projekty v Rusku plánované na tento rok a ďalšie roky vzhľadom na sankcie namierené proti Rusku zo strany EÚ. Vo štvrtok to vyhlásil šéf EIB Werner Hoyer. "Našou úlohou ako banky, ktorú vytvorila EÚ, je zavádzať politické rozhodnutia našich akcionárov, členských krajín. Je teda absolútne jasné, že sa budeme riadiť rozhodnutím, ktoré včera (v stredu, pozn. red.) prijala Európska komisia,“ povedal Hoyer.

Zároveň uviedol, že banka v tomto roku plánovala poskytnúť Rusku úvery vo výške približne 600 mil. eur, ale neurobí tak. EIB taktiež v ďalších rokoch neposkytne Rusku úvery v hodnote od 700 mil. eur do jednej miliardy eur.

V stredu sa objavili správy o tom, že lídri EÚ pracujú na tom, aby pozastavili úvery na nové projekty pre Rusko z EIB a z Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD). Tiež pripravujú rozšírenie ostatných sankcií. Postup EÚ je odpoveďou na kroky Moskvy v súvislosti s Ukrajinou.

Súvisiace články

Aktuálne správy