Prehľad najdôležitejších správ predchádzajúceho dňa

Udalosti zo 17. júla. Kým v máji sa pokles cien na Slovensku zastavil, v júni ceny opäť klesli. Podľa údajov zverejnených Štatistickým úradom SR totiž ceny merané harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP) v šiestom mesiaci medziročne klesli o 0,1 %. Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie k júnu dosiahla 0,4 %. Medzimesačne ceny v šiestom mesiaci oproti máju stúpli o 0,1 %, pričom v máji oproti aprílu vzrástli o 0,3 %.

BRATISLAVA – Kým v máji sa pokles cien na Slovensku zastavil, v júni ceny opäť klesli. Podľa údajov zverejnených Štatistickým úradom SR totiž ceny merané harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP) v šiestom mesiaci medziročne klesli o 0,1 %. Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie k júnu dosiahla 0,4 %. Medzimesačne ceny v šiestom mesiaci oproti máju stúpli o 0,1 %, pričom v máji oproti aprílu vzrástli o 0,3 %.

BRATISLAVA – Zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov by znamenalo výpadok príjmov pre zdravotné poisťovne rádovo v desiatkach miliónov eur. Ministerstvo financií (MF) zatiaľ nespresnilo, ako ich štát chce vykompenzovať. Rezort tvrdí, že konkrétne parametre systému avizovanej odvodovej úľavy v prípade zdravotného poistenia ešte nie sú definitívne.

BRATISLAVA – Predsedovi Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Viliamovi Novotnému (SDKÚ-DS) sa nepozdáva zámer ministra hospodárstva Pavla Pavlisa poskytnúť daňovú úľavu vo výške 58 mil. eur firme podnikateľa Andreja Babiša. V prípade schválenia investičnej pomoci pre spoločnosť Duslo Šaľa, by mohlo podľa Novotného vzniknúť podozrenie z porušenia Ústavného zákona o Ochrane verejného záujmu. "Verejný funkcionár nesmie využívať svoju funkciu na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických alebo právnických osôb," upozornil Novotný.

BRATISLAVA – Na vládu by mal platiť rovnaký meter ako na podnikateľov. Aspoň v prípade obstarávania automobilov. Myslí si to poslanec parlamentu Miroslav Beblavý, ktorý chce podľa vzoru rezortom financií navrhovaného obmedzenia odpisovania automobilov pre podnikateľov zaviesť podobné obmedzenie aj pre vládu. Jednoducho navrhuje zakázať štátu nakupovať drahé autá, kým hospodári s deficitom.

BRATISLAVA – Všetky úseky diaľnice D3 medzi Žilinou a hranicou s Poľskom by podľa ministerstva dopravy mali byť rozostavané do konca funkčného obdobia súčasnej vlády, teda do roku 2016. Uvedený cestný ťah bude po dobudovaní súčasťou Baltsko-jadranského koridoru, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie cestné a železničné dopravné prepojenia v rámci transeurópskej dopravnej siete TEN-T.

BRATISLAVA – Autodopravcovia nesúhlasia s návrhom rezortu financií na úpravu dane z motorových vozidiel. Podľa prepočtov Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) totiž pri uplatnení nových pravidiel zákon o motorových vozidlách v porovnaní s okolitými krajinami poškodí podnikateľské prostredie na Slovensku. Spustili preto hromadnú pripomienku, cez ktorú žiadajú, aby boli ročné sadzby dane z motorových vozidiel upravené na štandardné úrovne podnikania, ako je to v Českej republike.

PODNIKOVÉ UDALOSTI

BRATISLAVA – Výroba v automobilke Volkswagen Slovakia sa zastaví. Dôvodom je celozávodná dovolenka, na ktorú zamestnanci spoločnosti nastúpia od 21. júla. Výrobný proces sa opäť obnoví 11. augusta. Informovala o tom vo štvrtok spoločnosť. "Viac ako tisíc zamestnancov Volkswagen Slovakia a dodávateľských firiem bude realizovať 130 technologických a stavebných úprav v celom areáli závodu," uviedol hovorca automobilky Vladimír Machalík.

BRATISLAVA – Poisťovňa Poštovej banky dosiahla v minulom roku čistý zisk 1,9 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje zvýšenie o 16,7 %. Hrubé predpísané poistné vzrástlo o 16,4 % na 9,7 mil. eur. Z toho poistné za životné poistenie tvorilo 8,5 mil. eur a poistné za neživotné poistenie bolo za 1,2 mil. eur. Ako ďalej vyplýva zo zverejnených informácií, pod dosiahnutý výsledok hospodárenia sa podpísal rast výnosov z hrubého predpísaného poistného, ako aj zaradenie nových produktov. Zároveň sa spoločnosti darilo udržiavať nízky rast administratívnych nákladov.

BRATISLAVA – Košice majú v súčasnej letnej sezóne charterové letecké spojenia do sedemnástich prímorských destinácií v desiatich krajinách. Druhé najväčšie slovenské letisko očakáva, že počet cestujúcich na nepravidelných linkách v letných mesiacoch bude mierne vyššie ako pred rokom. Vo vlaňajšej letnej sezóne letisko vybavilo na charterových letoch takmer 93 tisíc turistov, čo bolo medziročne o percento viac a predstavovalo 39 % zo všetkých cestujúcich letiska.

BRATISLAVA – Pre český energetický koncern ČEZ je povinnosťou posúdiť možnú ponuku na slovenské aktíva Enelu. Vyhlásil to v rozhovore pre agentúru Bloomberg šéf českého rezortu priemyslu a obchodu Jan Mládek. Kombinácia ČEZ a Slovenských elektrární dáva podľa neho veľký zmysel aj z historického hľadiska. Do značnej miery by sa totiž obnovila energetická spoločnosť, ktorá existovala pred rozdelením Česko-Slovenska v roku 1993, tvrdí. Najväčšia talianska energetická spoločnosť Enel totiž len pred niekoľkými dňami vyhlásila, že je pripravená predať svoje aktíva na Slovensku a v Rumunsku v snahe znížiť svoj dlh o 4,4 mld. eur.

BRATISLAVA – Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s. (ZsVS) so sídlom v Nitre začala novú verejnú súťaž na dobudovanie kanalizácie a intenzifikáciu Čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Zlatých Moravciach a okolitých obciach Žitavany, Martin nad Žitavou a Topoľčianky. Predpokladaná cena prác plánovaných na osemnásť mesiacov je 20 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Vodári ich plánujú financovať najmä z Kohézneho fondu Európskej únie cez Operačný program Životné prostredie. Vyplýva to z vyhláseného tendra vo Vestníku verejného obstarávania.

BRATISLAVA – Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. (DPMŽ) nakúpi päť nových celonízkopodlažných autobusov za 990 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty. Autobusy pre mestskú hromadnú dopravu v Žiline dodá počas dvoch rokov poľská firma Solaris Bus & Coach S. A. na základe výsledku verejnej súťaže. Zmluvná cena je oproti predpokladanej hodnote zákazky vyššia o 90 tis. eur, resp. o 10 %. Dopravný podnik prijal v tendri, ktorý vyhlásil v marci tohto roka, tri ponuky a o dodávateľovi rozhodla elektronická aukcia. Vyplýva to z výsledku súťaže zverejnenom vo Vestníku verejného obstarávania.

BRATISLAVA – Allianz-Slovenská poisťovňa začala poukazovať poistné plnenie z poistnej zmluvy skrachovanej popradskej cestovnej kancelárie Darne. V zmysle zmluvy poisťovňa poskytne poistné plnenie po uplynutí šiestich mesiacov od vyhlásenia úpadku. "V spolupráci so zástupcom cestovnej kancelárie sa nám v krátkom čase podarilo zaobstarať doklady, na základe ktorých sme vyčíslili predbežnú výšku škody. Rozhodli sme sa poskytnúť nevycestovaným poisteným zálohu vo výške 70 % z ceny zájazdu," povedal riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí v Allianzi Jozef Hrdý.

BRATISLAVA – Spoločnosť Tatry mountain resorts, ktorá sa zaoberá prevádzkovaním zariadení cestovného ruchu, získala nový úver v sume 9 mil. eur. Ako ďalej informovala spoločnosť, tieto zdroje sú určené na financovanie schválených investičných projektov v tomto roku. Splatnosť úveru je v roku 2018 a zabezpečený je nehnuteľnosťami už založenými v prospech Tatra banky na zabezpečenie existujúcich úverov.

ZAHRANIČNÉ UDALOSTI

WASHINGTON – Americká ekonomika v posledných týždňoch pokračovala v raste. Vyplýva to zo situačnej správy o stave ekonomiky, známej tiež pod názvom Béžová kniha, ktorú zverejnil americký Federálny rezervný systém (Fed) v stredu. Táto správa sleduje vývoj v dvanástich oblastiach a obsahuje údaje zozbierané pred 7. júlom tohto roku. "Väčšina oblastí bola v súvislosti s výhľadom hospodárskeho rastu optimistická,“ uviedol Fed.

WASHINGTON – Americký vládny kabinet Baracka Obamu v stredu rozhodol o uvalení ekonomických sankcií na ruské energetické a finančné spoločnosti a taktiež firmy zaoberajúce sa obranou. Medzi spoločnosťami, voči ktorým sú sankcie namierené, je napríklad ruský Rosneft. Obama tieto sankcie považuje za významné, ale aj za cielené. Sankcie prichádzajú po konzultácii s predstaviteľmi EÚ. Únia pritom predstavila menej prísne sankcie. Rozsah sankcií je upozornením pre Rusko, že jeho odmietavý postoj k upokojeniu násilností na východe Ukrajiny má svoje následky.

MOSKVA – Ruský akciový trh otvoril štvrtkové obchodovanie s výraznými stratami po tom, čo vláda vo Washingtone oznámila, že pre vývoj na Ukrajine sprísňuje protiruské sankcie. Index MICEX denominovaný v ruskej mene o 8:37 SELČ strácal 2,5 % a index RTS, kde sa hodnota akcií odvodzuje od amerického dolára, oslaboval o 3,2 %. USA zatiaľ nepristúpili k široko diskutovaným "sektorovým sankciám", ktoré by zasiahli celé odvetvia ekonomiky, uviedla vo vyhlásení spoločnosť VTB Capital. Ako však dodala, sankcie majú po prvýkrát priamy, hoci mierny, dopad na popredné ruské spoločnosti.

BUDAPEŠŤ – Maďarská vláda zmrazí vládne výdavky v celkovej hodnote 110 mld. maďarských forintov (HUF), aby splnila svoj cieľ pre rozpočtový deficit, ktorý stanovila v tomto roku na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu. Vyhlásil to vo štvrtok maďarský minister hospodárstva Mihály Varga. Dodal, že fiškálne opatrenia boli nutné pre nízku infláciu, ktorá obmedzila niektoré daňové príjmy. Jej priemerná hodnota by v tomto roku mala byť menšia ako jedno percento.

TOKIO – Japonská vláda vo štvrtok prvýkrát po šiestich mesiacoch zlepšila hodnotenie celkových podmienok v ekonomike. Úrad vlády v pravidelne mesačnej správe konštatoval, že aprílové zvýšenie dane z predaja na 8 z 5 % malo na osobnú spotrebu iba časovo ohraničený dopad. Okrem spotrebiteľských výdavkov rastú aj mzdy a zlepšujú sa aj podmienky na trhu práce. Osobná spotreba tvorí zhruba 60 % výkonu japonskej ekonomiky.

MOSKVA – Ďalšie kolo rokovaní medzi Európskou komisiou (EK) a Ruskom o dodávkach plynu Ukrajine sa presúva na budúci týždeň. Informovalo o tom vo štvrtok ruské ministerstvo energetiky. Rozhovory o vyriešení cenového sporu medzi Kyjevom a Moskvou sa odkladajú na žiadosť EK, uviedlo ďalej ministerstvo. Spoločnosť Gazprom, ktorá je najväčším ruským producentom plynu, tvrdí, že Ukrajina jej za odobratý plyn dlhuje 5,3 mld. USD.

BRATISLAVA – Medziročná miera inflácie v eurozóne v júni dosiahla 0,5 %, pričom v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa nezmenila. V medzimesačnom porovnaní ceny v menovej únii vzrástli o 0,1 %. Medziročná inflácia v rámci celej 28-člennej Európskej únie stúpla v júni na 0,7 % z májovej úrovne 0,6 %. Medzimesačne sa ceny v rámci celej EÚ zvýšili o 0,1 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa ceny v júni medziročne znížili o 0,1 %. Medzimesačne sa však celková cenová hladina na Slovensku zvýšila o 0,1 %.

BRATISLAVA – Sezónne upravená stavebná výroba eurozóny v máji oproti apríli oslabila o 1,5 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 1,6 %. Medziročne májová stavebná produkcia eurozóny vzrástla o 3,5 % a v rámci celej EÚ stúpla o 3,2 %. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré zverejnil vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Úrad zároveň revidoval aprílové údaje. V apríli stavebná produkcia v rámci eurozóny posilnila o 0,4 % a v rámci EÚ vzrástla o 0,3 %.

BRATISLAVA – Problematika vysokej nezamestnanosti mladých ľudí opätovne zamestnáva Európsky parlament (EP). Podľa posledných údajov je v EÚ bez práce 5,3 milióna ľudí vo veku od 16 do 25 rokov. Parlament volá po silnejších opatreniach na boj proti nezamestnanosti mladých. "Nezamestnanosť mladých dosiahla nevídanú úroveň, a to v priemere 23 % v EÚ, pričom miera nezamestnanosti v niektorých členských štátoch je vyššia než 50 %," konštatuje EP v uznesení, ktoré schválil vo štvrtok.

WASHINGTON – Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň klesol. Je to náznak toho, že zotavovanie amerického trhu práce naberá dynamiku. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom sa 12. júla znížil o 3 tisíc na sezónne upravených 302 tisíc. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že počet nových nezamestnaných dosiahne 310 tisíc.

SEATTLE – Spoločnosť Microsoft plánuje do konca roka prepustiť až do 18 tis. zamestnancov, čo predstavuje 14 % jej pracovnej sily. Wall Street prepúšťanie privítal, keďže trhy považovali počet zamestnancov za nafúknutý už v čase, keď bol na čele firmy predošlý šéf Steve Ballmer. V súčasnosti už päť mesiacov vedie firmu Microsoft Satya Nadella. Rozsah prepúšťania je však väčší, než sa očakávalo. Po tohtoročnom prevzatí firmy Nokia spoločnosť Microsoft zamestnávala približne 127 tis. zamestnancov. Akvizícia tejto firmy znamenala, že počet zamestnancov firmy Microsoft sa zvýšil o 25 tisíc. V prvej vlne sa prepúšťanie dotkne 1 351 pracovných miest v meste Seattle.

Súvisiace články

Aktuálne správy