Predaj áut v Európe aj v júni opäť vzrástol

Predaj áut v Európe aj v júni opäť vzrástol, už desiaty mesiac po sebe. Dôvodom je zotavovanie ekonomík eurozóny. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa najnovších údajov združenia európskych výrobcov áut ACEA sa počet registrácií nových osobných áut v Európskej únii (EÚ) v júni 2014 v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 4,3 % na 1,23 milióna vozidiel z 1,18 milióna vozidiel.
Nemecko bolo pritom jediným veľkým automobilovým trhom v EÚ, ktorý zaznamenal v sledovanom mesiaci pokles predaja medziročne o 1,9 %. Na druhej strane, dopyt po autách vo Francúzsku v júni vzrástol o 2,5 %, v Taliansku o 3,8 %, v Británii o 6,2 % a v Španielsku až o 23,9 %. Aj v zadlženom Grécku a Portugalsku, ktoré v máji vystúpilo zo záchranného programu, počet nových registrovaných áut v júni prudko stúpol, a to v prípade Grécka o 41 % a v Portugalsku o 24 %.
Za prvých šesť mesiacov roka sa predaj nových áut v Európe zvýšil o 6,5 % na 6,62 milióna vozidiel.
Spomedzi automobiliek sa darilo najmä francúzskemu Renaultu, ktorého predaj v júni vzrástol o vyše 24 %. Volkswagen, najväčší výrobca áut v Európe, hlási za jún nárast predaja v EÚ medziročne o 2,5 %, z toho odbyt modelov Seat a Škoda sa zvýšil zhodne o 13 %, dopyt po modeloch Audi stúpol o 1,4 %, ale predaj vozidiel značky Volkswagen klesol o 2,8 %.
BMW, najväčší svetový výrobca luxusných áut, zaznamenal v júni nárast predaja v EÚ o 4,5 %.
No júnový odbyt PSA Peugeot Citroën v EÚ klesol o 0,2 % a znížil sa aj dopyt po modeloch Ford (o 0,9 %) a Hyundai (4,9 %).
ACEA zhromažďuje údaje z 28 členských štátov EÚ bez Malty, a tiež bez Nórska a Islandu.

Súvisiace články

Aktuálne správy