Medziročná inflácia v eurozóne zostala v júni na úrovni 0,5 %

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne v júni stagnovalo na úrovni 0,5 %. To znamená, že rast cien zostáva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Index spotrebiteľských cien sa v eurozóne v júni v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšil o 0,5 % a v celej Európskej únii (EÚ) o 0,7 %, uviedol dnes európsky štatistický úrad Eurostat.
To znamená, že tempo rastu cien v európskej menovej únii zostalo rovnaké ako v máji. V EÚ sa inflácia mierne zrýchlila z 0,6 % v máji. V júni 2013 dosiahla medziročná miera inflácie v eurozóne 1,6 % a v celej únii 1,7 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne rovnako ako v EÚ zvýšili o 0,1 %.
Defláciu, to znamená zníženie spotrebiteľských cien, zaznamenalo v júni Bulharsko (-1,8 %), Grécko (-1,5 %), Portugalsko (-0,2 %), Maďarsko a Slovensko (v oboch krajinách -0,1 %). Najviac sa spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní v rámci EÚ v júni zvýšili v Británii (1,9 %), za ktorou nasledujú Rakúsko (1,7 %) a Luxembursko (1,2 %).
Najväčší vplyv na medziročné zvýšenie cien mali ceny tabakových výrobkov (+0,08 percentuálneho bodu), ceny reštaurácií a kaviarní (+0,07 percentuálneho bodu) a nájmov (+0,06 bodu). Naopak, infláciu stláčali ceny zeleniny (-0,14 bodu), telekomunikácií a ovocia (oba segmenty -0,11 bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy