Obchodovanie s ropou bolo zmiešané, zlato posilnilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Obchodovanie s ropou bolo v stredu zmiešané. Augustové dodávky ľahkej americkej ropy zdraželi o 1,24 USD na 101,20 USD za barel, čo je najviac od 10. júla. Končiace augustové dodávky britskej ropy Brent oslabili o 17 centov a klesli na 105,85 USD za barel.

 

Rast americkej ropy podporil prudký pokles domácich zásob, ktoré sa podľa Federálneho úradu pre energetiku (EIA) znížili v minulom týždni o 7,5 mil. barelov, čo je najviac od januára. Podľa údajov EIA klesli aj zásoby ropy v strategickom termináli Cushing v Oklahome, a to o 650 tis. barelov. Ropu tiež počas skoršieho obchodovania podporili pozitívne dáta z čínskej ekonomiky, ktorá v druhom kvartáli posilnila medziročne o 7,5 %, pre vládne stimulačné opatrenia. Tento rast však tlmili správy o rastúcich dodávkach ropy z Líbye, keďže produkcia ropy v krajine sa zvýšila na takmer 600 tis. barelov ropy denne.

Ceny zlata v stredu posilnili. Spotová cena zlata vzrástla do 18:16 GMT o 0,2 % na 1 296,94 USD za uncu. Augustové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 2,70 USD na 1 299,80 USD za uncu. Rast cien tlmili silný ekonomický výhľad USA a obavy, že americký Federálny rezervný systém (Fed) by mohol zvýšiť úrokové sadzby. Priemyselná produkcia v USA rástla v druhom štvrťroku najrýchlejším tempom za viac ako dva roky. Pod hranicu 1 300 USD za barel sa zlato dostalo v utorok prvýkrát od 19. júna po tom, ako Fed naznačil, že v októbri môže ukončiť program nákupov dlhopisov.

(1 EUR = 1,3532 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy