Hackeri chcú destabilizovať finančný systém USA

, ČTK Foto:SITA

Stovky kybernetických útokov na banky a ďalšie inštitúcie v Spojených štátoch, ku ktorým došlo v posledných rokoch, predstavujú cielený pokus výraznejšie narušiť tamojší finančný systém. Povedal to americký minister financií Jack Lew.

Nezmienil sa pritom o žiadnej krajine ani organizácii, u ktorej by bolo podozrenie, že je za útoky zodpovedná. Minister ale podotkol, že keby boli "základné operačné funkcie" hlavných finančných inštitúcií oslabené, mohlo by to spôsobiť rozsiahle ekonomické škody.

Preniknutie do strategického bodu v rámci tejto siete by spoločne s útokmi na spoločnosti a podniky verejných služieb mohlo viesť k narušeniu trhu a rozsiahlym škodám, vyhlásil minister na konferencii, ktorú sponzorovala stanica CNBC a časopis Institutional Investor.

Podniky minister vyzval k tomu, aby nechali stranou obavy o poškodenie povesti a rýchlejšie informovali o prípadoch, kedy došlo k narušeniu bezpečnosti. Spoločnosti by tiež mali viac spolupracovať s vládou a medzi sebou navzájom, aby takýmto útokom zabránili.

Minister financií vyzval amerických zákonodarcov, aby schválili návrhy právnych noriem o kybernetickej bezpečnosti, ktoré majú objasniť otázku zodpovednosti.

Vláda prezidenta Baracka Obamu a Kongres sa sporia kvôli návrhom, podľa ktorých by spoločnosti mohli zdieľať viac informácií týkajúcich sa kybernetickej bezpečnosti s vládou a medzi sebou navzájom. Biely dom sa ale domnieva, že niektoré verzie návrhu neobsahovali dostatočné poistky proti zdieľaniu údajov o jednotlivcoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy