Na čo sa zamerať pred dovolenkou: Päť najdôležitejších vecí pri výbere cestovného poistenia

, poistenie.sk

Čas dovoleniek je v plnom prúde, možno ste už boli, možno sa ešte len chystáte. Jedna z vecí, na ktoré by ste nemali zabúdať je cestovné poistenie. Aby ste však nepreplatili, pripravili sme pre vás pár rád, ako takéto poistenie uzavrieť aj bez špeciálnych znalostí v oblasti poisťovníctva. Prichystali sme pre vás prehľad piatich vecí, ktoré si pri uzatváraní cestovného poistenia musíte všímať.

1. Poistná suma
Zdravotná starostlivosť je nesmierne nákladnou službou. Keďže u nás po návšteve lekára nedostávame žiadnu faktúru, alebo aspoň informatívny účet, nemáme o cenách predstavu.

Príklady cien zdravotnej starostlivosti

 Zlomená panva vo Francúzsku, 35-ročný muž – ambulantné ošetrenie, letenka

 

 5000 €

 

 Angína a zápal dutín vo Švajčiarsku

 

 350 €

 

 Vykĺbené rameno po páde na lyžovačke v Rakúsku s následnou prepravou vrtuľníkom a ošetrením v nemocnici

 

 4900 €

 Srdcový infarkt v USA, operácia s 3 bypassmi, repatriácia pacienta

 

 300 000 $

 

 Početné zlomeniny po havárii autobusu v Egypte

 

 10 000 $

 

Viac príkladov nájdete na stránke www.poistenie.sk

Poistné sumy sa pohybujú od 80 000 eur až po neobmedzené krytie. Ak by sa vám stal úraz, ktorý si vyžaduje dlhodobú hospitalizáciu, môže sa veľmi ľahko stať, že stanovenú sumu prekročíte. Neobmedzené krytie pritom nestojí omnoho viac, ako nižší variant.

Dôležité je tiež, aké škody a zdravotné problémy sú kryté. Všimnite si, do akej miery je kryté zubné ošetrenie. To býva značne obmedzené, častokrát na 300 eur. Závisí to však od konkrétnej poisťovne.

2. Výluky z poistenia

Nie každé zranenie, alebo škoda je hradená a tie, ktoré sú, nemusia byť vyplatené celé. Je preto potrebné si pozorne preštudovať Všeobecné poistné podmienky. Dávajte si pozor hlavne keď

  • Ste tehuľka – pôrod nezvykne byť hradený z cestovného poistenia. Ak máte komplikované tehotenstvo a ste si toho vedomá už pred cestou, akékoľvek komplikácie s tehotenstvom spojené nebudú kryté.
  • Máte psychické problémy – psychiatrické ošetrenia, ako aj lieky, nezvyknú byť kryté z liečebných nákladov.
  • Máte chronické ochorenie – v prípade vážnych zdravotných problémov, ktoré sú známe už pred cestou, pri ktorých vám lekár neodporúčal cestovať, vám poisťovňa nepreplatí liečebné náklady.
  • Idete do väčšej nadmorskej výšky – niektoré poisťovne majú obmedzené, do akej nadmorskej výšky sú ochotní zaplatiť hospitalizáciu. Ak Plánujete navštíviť napríklad Himaláje, nezabudnite si preštudovať podmienky poistenia. Štandardne býva hranica 4000 metrov nad morom.
  • Pijete alkohol – v prípade, že sa vám stane úraz pod vplyvom alkoholu alebo drog, poisťovňa nebude plniť. Rovnako nie sú preplácané náklady, súvisiace so závislosťou na podobných látkach.

3. Určenie rizikovej skupiny

Na začiatku je potrebné si uvedomiť, akú činnosť idete do zahraničia vykonávať. Ak si poistíte len základnú činnosť, tak v prípade, že idete na výlet vykonávať adrenalínové športy, poisťovňa pri úraze nič nepreplatí. Rizikové skupiny sa štandardne rozdeľujú:

  • Turistika, dovolenka
    • Žiadne alebo rekreačný šport štandardne krytý bez pripoistenia
    • Šport – rekreačná úroveň
    • Šport – profesionálna alebo výkonnostná úroveň
  • Pracovná cesta
    • Nemanuálna práca, Služobná cesta
    • Manuálna práca, riziková pracovná činnosť
  • Štúdium, Au-pair

Tiež je dôležitý správny výber krajiny. Nie je jedno, či cestujete v rámci Európy, alebo do USA, kde je zdravotná starostlivosť najdrahšia. Môžete si vybrať buď cieľovú zónu (napr. Európa a stredomorie), alebo konkrétnu krajinu.

4. Cena poistenia

Cena poistenia je dôležitý parameter, aj keď nie najdôležitejší. Nedávno sme pre vás pripravili veľké porovnanie cien cestovného poistenia z viacerých poisťovní. Najjednoduchšie je porovnať ceny pomocou niektorého z množstva internetových porovnávačov. Tam je možné poistenie nielen porovnať, ale aj uzavrieť a to často s výraznými zľavami.

5. Pripoistenia

V základnej cene dostanete od poisťovne väčšinou len poistenie liečebných nákladov s asistenčnými službami. Existujú však aj pripoistenia, ktoré krytie rozširujú. Za najdôležitejšie pripoistenia považujeme:

  • Pripoistenie zodpovednosti za škodu – málokedy majú ľudia toto poistenie riešené individuálne, preto ho svojim klientom vždy zásadne odporúčame. Škody, ktoré spôsobíte v zahraničí vám môžu pokaziť celú dovolenku. Rozbijete výklad v obchode, alebo  spôsobíte niekomu zdravotnú ujmu. K úrazom dochádza najčastejšie, keď zrazíte druhého lyžiara na lyžovačke, alebo keď v bazéne „skočíte niekomu na hlavu“.
  • Pripoistenie batožiny – Ak vám ukradnú batožinu, alebo priletíte do destinácie a zistíte, že batožina s vami neletela, tak je možné tieto škody pripoistiť. Opäť si pre istotu pozrite poistné podmienky, pretože nie každá poisťovňa vám preplatí počítač, alebo šperky a ak poistia, tak len do určitej výšky.
  • Úrazové pripoistenie – v cestovnom poistení nie je podľa nášho názoru až tak dôležité poistenie, no väčšinou býva v balíčku s poistením zodpovednosti a batožiny. Ak by sa vám stal úraz, tak poisťovňa navyše vyplatí dohodnutú sumu.
  • Záchranná činnosť – ak cestujete na hory, do džungle, alebo do púšte, tak v nedostupnom teréne po vás bude musieť prísť záchranná služba. Pátracie akcie sú dosť nákladná záležitosť a nikde to nie je považované za súčasť liečebných nákladov, pokiaľ nedôjde k ujme na zdraví.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy