Dopyt po amerických dlhopisoch vzrástol v máji na nový rekord

Dopyt zahraničných investorov po amerických dlhopisoch dosiahol v máji nový rekord a priblížil sa k 6 biliónom USD. Informovala o tom agentúra AP, ktorá zverejnila údaje amerického ministerstva financií.
Ministerstvo dnes oznámilo, že celková hodnota amerických dlhopisov v portfóliu zahraničných investorov vzrástla v máji 2014 oproti aprílu o 0,3 % na 5,98 bilióna USD (4,42 bilióna eur). V apríli investori vlastnili americké dlhopisy za 5,96 bilióna USD.
Čína, ktorá je najväčším vlastníkom amerických cenných papierov, zvýšila ich hodnotu vo svojom portfóliu prvýkrát od januára. Oproti aprílu vzrástla ich hodnota o 0,6 % na 1,27 bilióna USD. Japonsko, druhý najväčší držiteľ amerických dlhopisov, zvýšilo ich hodnotu vo svojom portfóliu o 0,9 % na 1,22 bilióna USD.
Naopak, Rusko hodnotu amerických dlhopisov zredukovalo o 4,3 % na 111,4 miliardy USD. Na porovnanie, v októbri minulého roka Rusko vlastnilo americké cenné papiere za 149,9 miliardy USD.
Dopyt po amerických dlhopisoch by sa mal počas celého roka držať na vysokej úrovni, domnievajú sa ekonómovia. Zahraničných investorov by podľa nich mala podporiť najmä dohoda v Kongrese, na základe ktorej sa ďalší zápas o dlhový strop USA odkladá až do marca 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy