Sociálna poisťovňa na dôchodky v budúcom roku vyčlenila 6,3 mld. eur

Sociálna poisťovňa (SP) plánuje v budúcom roku vyššie výdavky na dôchodkové dávky. Zatiaľ čo pre tento rok mala na ne vyčlenených 6,1 miliardy eur, na budúci rok vyčlenila 6,3 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne (SP) na najbližšie roky, ktorý predložila do medzirezortného pripomienkového konania.
Výdavky Fondu starobného poistenia by tak mali byť v budúcom roku v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2014 vyššie. Zatiaľ čo na tento rok mala poisťovňa rozpočtované výdavky vo fonde vo výške 5,2 miliardy eur, na rok 2015 počíta s výdavkami 5,4 miliardy eur. Výdavky fondu invalidného poistenia by mali dosiahnuť 941,2 milióna eur. „Pri novo priznaných dôchodkoch sa vychádzalo z predpokladu, že starobných dôchodkov bude priznaných celkove 28.977 s priemernou výškou dôchodku 456,40 eura, predčasných starobných dôchodkov bude priznaných celkove 19.000 s priemernou výškou dôchodku 407,40 eura a invalidných dôchodkov bude priznaných celkove 20.000 s priemernou výškou dôchodku 245 eur,“ uviedla SP.
Vo výdavkoch dôchodkového poistenia na budúci rok sú zapracované aj výdavky na dôchodky príslušníkov ozbrojených zložiek. Sociálna poisťovňa pre nich vyčlenila 26,9 milióna eur.
Ako ďalej vyplýva z návrhu rozpočtu, Sociálna poisťovňa by mala v roku 2015 hospodáriť so sumou 7,63 miliardy eur a príjmy aj výdavky by mali predstavovať 7,1 miliardy eur.
Poisťovňa tiež uviedla, že jej hospodárenie bude v najbližších rokoch ovplyvňovať deficitné hospodárenie v dôchodkovom poistení. Deficit chce vykrývať z rezervného fondu solidarity a z vnútorných zdrojov.
Do príjmov poisťovne bol zapracovaný aj transfer z rozpočtu. V budúcom roku by mal štát do poisťovne naliať 973,3 milióna eur. „Výška transferu zo štátneho rozpočtu zohľadňuje nevyhnutnú technickú rezervu finančných prostriedkov pre zachovanie platobnej schopnosti,“ uviedla SP v návrhu rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy