PKS dlhodobo navrhuje celoplošné zníženie DPH na potraviny

Potravinárska komora Slovenska (PKS) dlhodobo navrhuje celoplošné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny, ktorá na Slovensku patrí k jednej z najvyšších DPH na potraviny v rámci celej EÚ. Uviedla to pre TASR riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.
„Takéto zníženie cien potravín by určite pomohlo k zvýšeniu kúpyschopnosti našich obyvateľov a priblížením spotrebiteľských cien potravín k cenám okolitých štátov EÚ by sa stratila motivácia na cezhraničné nákupy,“ podčiarkla.
Pri piatej najvyššej nezamestnanosti v rámci EÚ je podľa nej pre slovenského spotrebiteľa cena potraviny určujúcim faktorom. Ak sa aj zdôrazňuje vyváženosť pomeru cena/kvalita, tak tento faktor možno zohľadňovať pri nákupe v susednom Rakúsku. „Nákupy v iných okolitých štátoch vrátane Ukrajiny sú motivované najmä cenou,“ konštatovala.
„V súlade s komunitárnym právom, DPH nemožno znížiť len na vybrané potraviny, ale výlučne na položky colného sadzobníka. Slovensko už bolo v predchádzajúcom období v konaní pred Európskym súdnym dvorom, keď prijalo predpis na 6-% DPH na potraviny určené na predaj z dvora. Procedúra infringement a pokuta nás obišla prezieravým zrušením zákona,“ pripomenula.
Zníženie DPH len na vybrané položky colného sadzobníka považuje PKS za diskriminačné voči odvetviam potravinárskeho priemyslu, u ktorých by DPH znížená nebola. „Každá položka colného sadzobníka v sebe zahŕňa ako základné potraviny, tak aj potraviny s vysokou pridanou hodnotou, nesprávne nazývané luxusné potraviny,“ dodala.
Zníženie DPH na niektoré základné potraviny sa do zákona snaží presadiť opozičný nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina, ktorý plánuje návrh novely zákona o DPH predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu. Podľa neho by sa sadzba DPH na základné čerstvé potraviny mala znížiť na 10 %. Znížená sadzba DPH by sa podľa jeho slov mala uplatniť na potraviny v nespracovanom stave, ako je mlieko, čerstvá zelenina a ovocie, mäso, vajcia, nesladená stolová a minerálna voda, prípadne maslo a chlieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy