Americký miliardár: Rozdelíme Kaliforniu na šesť štátov

, ČTK Foto:SITA

Americký miliardár Tim Draper spustil kampaň za rozdelenie Kalifornie na šesť menších častí. Cieľom je vytvoriť štátnu správu bližšiu obyvateľom a zrušiť ťažkopádne riadenie najľudnatejšieho štátu USA. Ľuďom ponúka, že si môžu spísať ústavu "svojho" štátu.

Cieľom kampane nazvanej Šesť Kalifornií je rozdeliť štát s viac než 38 miliónmi ľudí na šesť nových, menších štátov. Dobrodruh Draper, ktorý prišiel k peniazom ako internetový podnikateľ, má pre nové štáty americkej únie dokonca aj mená: Stredná Kalifornia, Západná Kalifornia, Južná Kalifornia, Severná Kalifornia, Jefferson a Silicon Valley. Zohnal tím politických konzultantov, ktorí mu s jeho projektom pomáhajú.

Podľa kritikov je plán nevhodný, pretože by Kaliforniu rozdelil na bohaté a chudobné regióny. Niektoré z novo navrhovaných štátov by dokonca patrili k najchudobnejším v USA. Draper podobné argumenty odmieta s tým, že novo organizovaná správa by sa oslobodili od mnohých nežiaducich príťaží a mohla by svojim obyvateľom zabezpečiť blahobyt.

Kampaň nazvaná Šesť Kalifornií (Six Californias) má svoju vlastnú webovú stránku, ktorá počas utorkového večera mierne kolabovala pod náporom používateľov, ako sa informácie o začatí kampane dostali do amerických večerných správ. Podľa plánu bude mať šesť verzií ku každému jednotlivému zamýšľanému štátu. A ľudia si môžu cez formulár napísať, čo by chceli mať v ústave "svojho" štátu.

Pod návrh sa zatiaľ podpísalo 44 tisíc ľudí. Počas týždňa chce Draper pre svoj ​​návrh zohnať 1,3 milióna podpisov. Ak budú overené ako autentické, čaká obyvateľov štátu v novembri 2016 referendum o jeho faktickej likvidácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy