Slovákov najviac trápia rastúce ceny, i keď podľa štatistík klesajú

, poštová banka Foto: photl

Prieskum Eurobarometer 415 v marci tohto roka zisťoval, čo podľa Slovákov najviac trápi našu ekonomiku a na druhej strane, čo najviac trápi nás samotných. Situácia v našej ekonomike je skôr zlá ako dobrá – na tom sa zhoduje až 84 % Slovákov, ktorí sa do prieskumu zapojili.

Najväčším problémom, ktorému slovenská ekonomika z pohľadu až 61 % obyvateľov čelí, je nezamestnanosť. Bez práce je na Slovensku aj naďalej približne každý ôsmy ekonomicky aktívny človek. Hoci miera nezamestnanosti v našej krajine už pomaly klesá, na predkrízové úrovne v okolí hladiny 7,5 % má stále na míle ďaleko. Na druhej strane je už ale viac ako polovica Slovákov presvedčená, že negatívne dopady krízy na náš trh práce už dosiahli svoj vrchol a svitá na lepšie časy.

Druhým najvážnejším problémom našej krajiny je podľa Slovákov aktuálna ekonomická situácia. Za najpálčivejší problém ju označila tretina opýtaných. V novinových titulkoch síce svieti slovo kríza menej často ako pred rokom či dvomi, no definitívne víťazstvo nad jej dopadmi sme zatiaľ nedosiahli. "Slovenská ekonomika v tomto roku podľa našich odhadov porastie o 2,3 %. V porovnaní s minulým rokom sa tak bude jednať o značné zrýchlenie, avšak na znovuzískanie titulu stredoeurópskeho tigra to postačovať nebude,“ tvrdí Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Akým problémom ale najviac čelia samotní Slováci? Hoci od úvodu tohto roku ceny na pultoch našich predajní stagnujú či dokonca klesajú, Slovákov najviac trápi inflácia. Rastúce ceny označilo za najpálčivejší problém až 52 % oslovených Slovákov. Ako je to možné, keď podľa štatistík prvá polovica roka priniesla medziročný pokles cien o  0,1 %? Štatistický úrad SR meria každý mesiac mieru inflácie na základe zmeny cien tovarov a služieb zaradených do spotrebného koša. Tieto položky sú vyberané účelovo predovšetkým na základe toho, kam najčastejšie smerujú výdavky domácností. V roku 2014 je súčasťou spotrebného koša 709 položiek. No zatiaľ čo niektoré z nich, ako napríklad základné potraviny, sú obsahom našich nákupných košíkov aj niekoľkokrát za týždeň, ku kúpe iných, napríklad auta, sa odhodlávame aj dlhé roky.

Každá domácnosť je iná a má tak aj iné zloženie svojich výdavkov. Na potraviny a bývanie míňa priemerná slovenská domácnosť takmer polovicu svojich mesačných spotrebných výdavkov. V nízkopríjmových domácnostiach je tento podiel ešte vyšší, naopak v rodinách s vyššími príjmami zostáva viac peňazí aj na menej dôležité či tzv. luxusné tovary a služby. "Každý z nás pociťuje cenový vývoj inak a vníma takpovediac svoju vlastnú infláciu. Podobne ako existuje pojem pocitová teplota, môžeme hovoriť aj o pocitovej inflácii. Tá je zvyčajne vyššia ako inflácia zmeraná štatistikmi,“ hovorí Dana Vrabcová.

Aj druhý najčastejší problém Slovákov sa týka peňazí. Takmer štvrtina respondentov v prieskume uviedla, že najviac ich trápi vlastná finančná situácia. O tretie miesto najväčších problémov sa v pomyselnom rebríčku delia nezamestnanosť a oblasť zdravia a sociálnej zábezpeky. Tieto problémy označilo za najpálčivejšie 18 % Slovákov.

Súvisiace články

Aktuálne správy