Americký trh práce je podľa Yellenovej stále slabý

Šéfka amerického Federálneho rezervného systému Janet Yellenová v americkom Senáte uviedla, že napriek zlepšeniu na trhu práce, cieľ v tejto oblasti nie je splnený

Americký trh práce je ďaleko od zdravého stavu. Uviedla to v utorok šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová v americkom Senáte. Vyslala tak signál, že monetárna politika americkej centrálnej banky ostane uvoľnená až dovtedy, kým údaje z oblastí zamestnávania a miezd neukážu, že efekty finančnej krízy sa už „úplne stratili“.

„Napriek tomu, že robíme na trhu práce pokrok, nedosiahli sme svoj cieľ,“ povedala Yellenová. Napriek priaznivým správam z amerického trhu práce a ďalším náznakom pokračujúceho zotavovania, Yellenová nevyhlási, že ekonomika je ozdravená, kým nezačnú rásť mzdy a kým sa pracovníci nezačnú vracať do práce. Zároveň uviedla, že ekonomika bude pokračovať v raste, ak ju budú podporovať súčasné nízke úrokové sadzby Fedu.

Podľa Yellenovej by impulzom pre Fed, aby znížil sadzby skôr bolo, ak by vývoj v oblasti zamestnanosti a miezd nabral neočakávaný smer. Zatiaľ je podľa jej slov málo náznakov, že sa tak stane, keďže v krajine je miera nezamestnanosti stále vysoká.

Súvisiace články

Aktuálne správy