Fed zrejme začne zvyšovať úrokové sadzby skôr, než sa prepokladalo

Americká centrálna banka Fed môže začať zvyšovať úrokové sadzby skôr a vyšším tempom, než sa doteraz predpokladalo. A to v prípade, ak sa bude situácia na trhu práce naďalej zlepšovať rýchlejšie, ako prognózuje menová rada banky (FOMC). Dnes to pred Kongresom povedala šéfka Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a RTTNews.
Podľa Yellenovej americká ekonomika pokračuje v oživovaní, zatiaľ sa však úplne nezotavila. Preto bude centrálna banka pokračovať v podpore ekonomiky, aby sa zrýchlil jej rast a zlepšili podmienky na trhu práce.
Ďalšie smerovanie menovej politiky Fed bude závisieť od vývoja v ekonomike, uviedla Yellenová v správe, ktorú predniesla pred bankovým výborom Senátu. Upozornila, že centrálna banka môže začať zvyšovať úrokové sadzby skôr a vyšším tempom, než sa doteraz predpokladalo, ak sa trh práce bude zotavovať prekvapivo rýchlo ako doteraz. Ak sa však ozdravovanie trhu práce spomalí, úrokové sadzby zostanú nízko dlhší čas. Väčšina ekonómov očakáva, že kľúčový úrok, ktorý je v USA prakticky na nule od decembra 2008, sa nezvýši skôr než v lete 2015.
Príliš veľa Američanov je stále bez práce a tempo rastu spotrebiteľských cien zostáva pod inflačným cieľom Fed, uviedla Yellenová. Navyše, nevyhnutná reforma finančného sektora je ešte stále nedokončená.
Fed bude pokračovať v obmedzovaní programu nákupu dlhopisov, pričom podľa aktuálneho plánu by sa mal program úplne skončiť v októbri, povedala Yellenová.
Miera nezamestnanosti v USA sa v priebehu uplynulého roka znížila približne o 1,5 percentuálneho bodu a v júni dosiahla 6,1 %. To je asi o 4 percentuálne body menej ako počas vrcholu finančnej a hospodárskej krízy. Inflácia sa v uplynulých mesiacoch tiež zrýchlila a dostala sa na 1,8 %, čo je už tesne pod 2-% inflačným cieľom Fed.
Yellenová však upozornila na to, že vyhliadky ekonomiky stále obklopuje „veľká neistota“. Trh teda nemôže očakávať bezprostredné zvýšenie úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy