V Číne sa ľuďom na platy nesiaha, o to viac dvíhajú dane na tovar

, ČTK Foto:SITA

Čínski turisti radi nakupujú v zahraničí, je to tam pre nich lacnejšie ako doma. Preto sa v posledných rokoch stali v nákupoch vo svete vedúcu zákazníckou silou. Čína totiž oproti väčšine západných krajín daní viac spotrebu než príjmy. Nákupy v cudzine tak vyjdú lacnejšie.

Podľa čínskeho servera Ľudový denník o potenciáli čínskych zákazníkov svedčí napríklad obrat v bezcolných obchodoch na londýnskom letisku Heathrow. Čínski turisti tvoria ročne len jedno percento cestujúcich, ktorí letiskom prejdú, ale zároveň patria k najčulejším kupujúcim. Bezcolné obchody im vďačia za 25 percent celkového predaja.

Počet čínskych turistov, ktorí sa pozreli do zahraničia, prekonal v posledných rokoch stovku miliónov. Ich nákupný potenciál vzrástol na 70 miliárd dolárov a stali sa tak najatraktívnejšou skupinou pre turistické destinácie.

Hlavným dôvodom, prečo Číňania radi utrácajú peniaze v zahraničí, je, že veľa produktov z dovozu je v Číne príliš drahých. Dané je to čínskym daňovým systémom, ktorý sa od toho západného podstatne líši. V Číne pochádza 95 percent daňových príjmov, z pohybu, zatiaľ čo len asi päť percent pochádza z daní z príjmov. Vláda skrátka dáva väčšiu prednosť nepriamej dani pred tou priamou, píše server.

Hlavnými daňovými príjmami v západných krajinách sú naopak dane z príjmov fyzických osôb. Napríklad 75 percent príjmov americkej štátnej kasy pochádza zo zdanenia individuálnych príjmov, takže, ako upozorňuje čínsky Ľudový denník, Američania veľmi radi nakupujú a naopak sú nešťastní, že musia platiť vysoké dane zo mzdy. Naopak Číňania s bežnými príjmami neplatia príliš vysoké priame dane, o to sú však väčšie, ak idú na nákup. Za tovar musia platiť 17 percent DPH, ku ktorej sa pripočítava päť až desať percent spotrebnej dane. Ale to nie je všetko. Platí sa ešte clo, ktoré je v prípade mnohých dovážaných výrobkov vyššie ako 30 percent. Čo sa týka tabaku, alkoholu, kozmetiky a luxusných výrobkov prekračuje clo 50 percent. Tovar tiež predražuje nedokonalý systém v logistike prepravy a v maloobchode. Náklady v tejto oblasti sa trochu znižujú vďaka rozvoju internetového obchodu. aČína zvýšila kvalitu svojich domácich výrobkov, ale kvôli vysokým nepriamym daniam, nie sú príliš konkurencieschopné, píše Ľudový denník.

Súvisiace články

Aktuálne správy