Britská medziročná inflácia v júni posilnila

Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine sa v porovnaní s júnom minulého roka zvýšila o 1,9 %. Podľa ekonómov to spôsobil neskorší začiatok letných výpredajov odevov a obuvi.

Inflácia vo Veľkej Británii v júni nečakane posilnila na päťmesačné maximum. Celková hladina spotrebiteľských cien v porovnaní s júnom minulého roka sa zvýšila o 1,9 %. Informoval o tom v utorok britský štatistický úrad ONS. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že júnová medziročná inflácia v Británii posilní iba na úroveň 1,6 % z májového 4,5-ročného minima 1,5 %.

Niektorí ekonómovia však uviedli, že rozsah júnového rastu inflácie v podstate spôsobili jednorazové faktory. K medziročnému zvýšeniu inflácie prispelo najmä to, že ceny odevov a obuvi neklesli tak, ako sa to zvyčajne v júni stáva. Podľa Samuela Tombsa zo spoločnosti Capital Economics k rastu cien odevov prispelo najmä to, že letné výpredaje sa v tomto roku začali neskôr ako vlani.

Základná medziročná inflácia vo Veľkej Británii, ktorá nezahŕňa ceny energie, potravín, alkoholu a tabaku, bola v júni vo výške 2 %. Inflácia v krajine v uplynulom roku v podstate oslabovala. To britskej centrálnej banke umožnilo odkladať zvýšenie úrokových sadzieb napriek prekvapujúco silnému zotavovaniu ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy