Veríte predpovediam? Toto sú tie najlepšie a najhoršie za posledných 30 rokov

, CNBC Foto: SITA

Na finančnom trhu sa to prognostikami len tak hemží. Väčšinou majú extrémny sklon k optimizmu, alebo naopak k pesimizmu. Práve kvôli tomu takmer žiadne z nich nepredpovedali finančnú krízu. Keď však vypukla, otočili sa o 180 stupňov a katastrofu videli za každým rohom. Akciové trhy si to pritom v tej dobe namierili na cestu k novým maximám.

TOP 5 najlepších

1. Robert Shiller: Spľasnutie bubliny na trikrát
Všetko vyzeralo v polovici 90. rokov ružovo, keď začal svetu vládnuť nový fenomén zvaný World Wide Web. Robil z ľudí milionárov a miliardárov rýchlejšie, než by ste stihli povedať dotcom. Ekonóm z Yalu Robert Shiller ale už vo svojej slávnej knihe Irrational Exuberance z roku 2000 správne "vetril", že Pets.com spolu so zvyškom digitálneho Divokého západu čaká kolaps. O päť rokov neskôr pripravil druhé vydanie knihy s predpoveďou znehodnotenia nehnuteľností. Do tretice, v roku 2007 spresnil predikciu kolapsu amerického realitného trhu nasledovaného finančnou panikou. V roku 2013 sa dočkal Nobelovej ceny za ekonómiu.

2. Meredith Whitney: Samé toxické aktíva v Citi
Na začiatku finančnej krízy bola Whitney len málo známu analytičkou v spoločnosti Oppenheimer. V čase, keď sa bankový kolaps rozvinul do plnej sily, sa stala superstar na Wall Street. Po tej babe, čo nakoniec otvorila vlastnú firmu, bol veľký dopyt. Počas jesene 2007 totiž vyhlásila, že by Citigroup mala znížiť dividendu, aby sa vysporiadala s miliardami strát z toxických aktív. Svoje výroky doplnila pesimistickými prognózami týkajúcimi sa bánk a ekonomiky. V momente keď  prepukol kolaps na trhu nekvalitných hypoték a nastalo najväčšie spomalenie ekonomiky od čias Veľkej depresie, stala sa Whitney mediálnou hviezdou.

3. Nouriel Roubini: Nevyhnutný krach trhu s nekvalitnými hypotékami
V prejave k MMF v septembri 2006 varoval Dr. Skaza pred blížiacim sa krachom trhu. "V súčasnosti sa obávam, že spľasnutie realitnej bubliny, aké sme zatiaľ nikdy nezažili, spôsobí rozsiahlejšie problémy bankového systému. Začne to finančnými inštitúciami poskytujúcimi subprime hypotéky, ktoré sa už stretávajú s problémami kvôli rastu nesplácania úverov a bankrotmi. Potom sa problémy prelejú do ostatných bánk a finančných inštitúcií po celých Spojených štátoch." Keď sa ale pozrieme na chybovosť Roubiniho predpovedí, rozhodne to nebude nízke číslo. Avšak s rovnakým osudom môže rátať väčšina takýchto finančných superhviezd.

4. Elaine Garzarelli: Čierna vízia
Hoci to už je 27 rokov, nemala by táto dáma v ohliadnutí sa za históriou modernej prognostiky chýbať. V dobe rally akciového trhu v roku 1987 by ste pesimistickú predikciu našli len u jediného investičného odporúčania z Wall Street. Jeho autorkou bola analytička Elaine Garzarelli, ktorá vtedy pracovala pre Shearson Lehman Brothers. Považovala trh nadhodnotený o 35 % a mala veľmi zlý pocit z jeho vyhliadok. V neskoršom rozhovore pre Fortune opísala, ako sa cítila nesvoja z veľkej pozornosti, ktorú jej médiá po zverejnení legendárnej predikcie Čierneho pondelka venovali. "Niekoľko týždňov nato som publikovala negatívny komentár a trh ten istý deň spadol o 120 bodov. Vo Wall Street Journal napísali, že som pohla trhom ja. To už na mňa bolo sústredenej príliš veľa pozornosti a tlaku. Ani tak ale krach nezmenil spôsob, akým sa pozerám na trhy. Dodalo mi to sebavedomie, že indikátory, o ktoré sa opieram, sú vypovedajúce a že sa ich môžem držať." Traduje sa, že sa Garzarelli stiahla do ústrania po tom, čo opustila Lehman Brothers začiatkom 90. rokov. Nie je to ale pravda. Pokračovala v riadení spoločnosti spravujúcej aktíva a prezentovala ďalej svoje predpovede, tentoraz (správne) optimistické.

5. John Paulson: Najväčší obchod
Paulsonovu stávku proti hypotekárnemu trhu zvečnil až Gregory Zuckerman v roku 2010 v knihe The Greatest Trade Ever. Hoci Paulson nebol vo svojom skepticizme ohľadom nekvalitných hypoték osamotený, jeho 15 miliardová korisť z tohto obchodu ho preslávila.

Komu ďalšiemu sa s prognózami ešte darilo? Napríklad Mark Haines zo CNBC predpovedal dno trhu v marci 2009, George Soros v roku 1992 shortoval britskú libru, Peter Schiff predpovedal finančnú krízu v roku 2006 a David Tepper so svojou "Tepper Rally" na CNBC začal v septembri 2010 (dôverovať Fedu, čo sa v tomto prípade vyplatilo).

TOP 3 najhorších

1. Aj Whitney sa často pletie
Whitney si veľakrát užívala viac slávy, ako by si zaslúžila. Dokonca aj počas svojich najlepších dní ku koncu prvej dekády nového tisícročia sa umiestňovala na spodných priečkach v rebríčku úspešnosti akciových analytikov podľa Fortune. V roku 2007 na 1205. mieste z celkových 1919 a v prvej polovici roka 2008 na 919. mieste z 1917. Všetky tie oslavy jej predikčného talentu sa nakoniec ukázali ako prehnané. Koncom roka 2010 bola hosťom show na CNBC, kde dlhopisovému trhu odkazovala, že 50 až 100 defaultov komunálnych dlhopisov spôsobí straty rádovo stoviek miliárd, čo okamžite pohne trhmi. Nakoniec sa ukázalo, že obava bola neopodstatnená. Vo svojej dosť prehliadanej knihe z roku 2013 Fate of the States: The New Geography of American Prosperity protestovala proti tomu, aby sa jej meno stalo synonymom pre katastrofy. Toho podľa všetkého docielila. Dnes je jej meno synonymom pre riadne nepodarené predikcie.

2. Cohen: Kríza? Aká?
Málokomu z trhových expertov sa podarilo predpovedať finančnú krízu. Ťažko by ste ale asi hľadali tak významnú osobnosť v odbore, akou bola analytička Abby Joseph Cohen, ktorá šéfovala stratégiám Goldman Sachs. Cohenová stanovila prehnane optimistickú cieľovú cenu 1 675 bodov pre index S&P 500 do konca roka 2008. Nevidela, ako sa jej všetko rúca pred očami. Akciový trh skončil na 903,25 bodu, čo predstavovalo 37 % prepad a 46 % odchýlku od cieľovej ceny Cohenovej. Ten istý rok ju Goldman Sachs vymenili za Davida Kostina a presunuli ju na pozíciu senior investičného stratéga, takže dostala šancu na nápravu reputácie.

3. Helikoptéra Ben
Šéf Fedu Ben Bernanke bol s programami kvantitatívneho uvoľňovania považovaný skoro za záchrancu sveta, ale jeho prehliadnutie nebezpečenstva nekvalitných hypoték jednoznačne prehĺbilo trhový debakel. V prejave 28. marca 2007 dokázal, ako ďaleko môže popieranie blížiacej sa krízy zájsť. "Hoci nepokoj na trhu s nekvalitnými hypotékami spôsobil vážne finančné problémy jednotlivcom a rodinám, dôsledky pre vývoj na trhu s nehnuteľnosťami ako celku sú menej viditeľné," vysvetlil Bernanke. "Vplyvy problémov s nekvalitnými hypotékami na ekonomiku a finančné trhy by už mali byť započítané. Najmä hypotéky kvalitných dlžníkov a hypotéky s fixnou sadzbou všetkých druhov dlžníkov naďalej podávajú dobrý výkon s ​​nízkymi podielmi delikvencie." Výrok sa čoskoro ukázal ako tragicky krátkozraký. Fed nakoniec musel s ministerstvom financií spustiť biliónové záchranné programy pre sektory finančníctva, poisťovníctva alebo automobilového priemyslu, ktoré uľahčili oživenie (hoci ukrutne pomalé), ktorá pokračuje dodnes.

Rovnako neúspešný bol v predpovediach aj Charles W. Kadlec, podľa neho by sa mal Index Dow do roku 2020 dostať na 100 000 bodov. Tak to napísal vo svojej knihe v roku 1999. Pravdou je, že Kadlec má ešte 6 rokov čas. Marc Faber, Peter Schiff a ďalšie zaryté medvede bojujú proti trhu po celú dobu rally od miním z marca 2009. Alebo predikcia Whitneyho Tilsona z roku 2004, že Google bude pre investorov veľkým sklamaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy