Tempo rastu inflácie v Británii sa v júni zrýchlilo na 1,9 %

Tempo rastu inflácie v Británii sa v júni nečakane zrýchlilo a priblížilo sa k cieľovej hranici 2 %, pri ktorej centrálna banka (Bank of England, BoE) garantuje cenovú stabilitu. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu ONS index spotrebiteľských cien v Británii v júni vzrástol medziročne o 1,9 % a dosiahol najvyššiu úroveň za päť mesiacov. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom odhadovali, že tempo rastu inflácie sa v júni zrýchli na 1,6 % z májových 1,5 %.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v Británii v júni zvýšili o 0,2 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že klesnú o 0,1 %, tak ako v máji.
Jadrová inflácia, teda vývoj spotrebiteľských cien bez nestálych cien energií, potravín, alkoholu a tabakových výrobkov, v júni tiež zrýchlila a medziročne stúpla o 2 % po májovom raste o 1,6 %.
Miera inflácie v Británii v uplynulom roku prevažne klesala napriek prekvapujúco sinému zotavovaniu ekonomiky. BoE preto zatiaľ nezdvihla kľúčové úrokové sadzby, ale júnové zrýchlenie inflácie zvyšuje pravdepodobnosť, že tak už onedlho urobí.
ONS dnes zverejnil aj štatistiky o vývoji cien na trhu s nehnuteľnosťami, ktoré ukázali, že ceny domov v Británii za 12 mesiacov do konca mája 2014 prudko vzrástli, o 10,5 %, pričom domy v Londýne zdraželi až o 20,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy