Expert varuje: Európa potrebuje obrovské investície do elektrární, inak hrozí tma

, iDnes Foto: SITA

Medzinárodná agentúra pre energiu odporúča, aby Európska únia v nasledujúcich dvoch dekádach investovala obrovské prostriedky do výstavby nových elektrární. V opačnom prípade hrozia výpadky v zásobovaní elektrinou. Podľa hlavného ekonóma agentúry Fatiha Birola EÚ nezvládla svoju energetickú politiku.

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) preto odporúča, aby Európska únia do roku 2035 do výroby elektriny investovala približne 2,2 bilióna dolárov. Stavať by sa mali väčšinou veterné, solárne, vodné a ďalšie elektrárne s výkonom 740 tisíc megawattov. Európe sa totiž nepodarilo zmierniť svoju závislosť na dovoze energií vrátane plynu z Ruska a krajiny EÚ neboli schopné sa dohodnúť na jasnej energetickej koncepcii.

Podľa Birola nejde o žiadne reči do vetra, ale vážne varovanie. "Európsky trh s elektrinou sa ocitol v nebezpečných vodách. Musí sa usporiadať úplne novým spôsobom, inak sa ponoríme do tmy. Naozaj nežartujem," varoval expert v rozhovore pre rakúsky denník Kurier. Investičná potreba Európy v elektroenergetike je podľa IEA druhá najvyššia na svete, hneď po Číne.

Energetickým koncernom sa ale do rozširovania existujúcich elektrární z ekonomických dôvodov veľmi nechce. Najmä preto, že kvôli štedrým dotáciám obnoviteľných zdrojov klesla veľkoobchodná cena elektriny.

Ďalším problémom je plyn. EÚ približne 30 percent svojej spotreby zabezpečuje z Ruska, významné množstvo odoberá aj z Nórska, kde sa však zásoby stenčujú. Po krachu projektu plynovodu Nabucco, ktorý mal priviezť do Európy cez Turecko plyn z Azerbajdžanu, by mala Európa čoskoro prísť s projektmi nových plynovodných trás.

Niektoré krajiny už hľadajú nový alternatívny zdroj – bridlicový plyn. Prieskumné vrty plánuje Británia a Rumunsko, pustili sa do nich už Ukrajina a Poľsko. Naproti tomu Francúzsko a Bulharsko vyhlásili na bridlicový plyn striktné moratórium. "Ak sa má naozaj zmierniť závislosť Európskej únie na dovoze plynu a energie vôbec, je využívanie bridlicového plynu absolútne nevyhnutné," je presvedčený Birol. Boom bridlicového plynu sa odohral v USA, kde je teraz energia výrazne lacnejšia ako v Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy