Poľská ekonomika pravdepodobne v druhom polroku spomalí

Povedal to v pondelok podpredseda poľskej vlády Janusz Piechocinski. Zároveň vyzýva poľskú centrálnu banku, aby konala, ak bude ekonomika potrebovať pomoc.

Hospodársky rast Poľska sa pravdepodobne v druhom kvartáli udrží nad hranicou troch percent, je však možné, že v treťom a vo štvrtom kvartáli spomalí. Povedal to v pondelok podpredseda poľskej vlády Janusz Piechocinski. Zároveň poznamenal, že poľská centrálna banka by mohla prijať rozhodné opatrenia v oblasti úrokových sadzieb v prípade, že ekonomika bude potrebovať impulz pre zrýchlenie hospodárskeho rastu. „Spolu s ostatnými krajinami strednej a východnej Európy vstupujeme do fázy deflácie,“ povedal Piechocinski. „Uprednostnil by som odvážnejšie rozhodnutia od Rady pre monetárnu politiku v tomto smere,“ doplnil.

Nedávne slabšie ekonomické údaje naznačujú, že poľská ekonomika v tomto roku pravdepodobne posilní o 3,3 % Minulý týždeň to uviedol poľský minister financií Mateusz Szczurek. Taktiež vyhlásil, že pokles miery inflácie o jeden percentuálny bod by mohol znamenať nižšie rozpočtové príjmy. Ich pokles by mohol byť v intervale od 1,5 mld. poľských zlotých (PLN) do 2 mld. PLN. „Hospodársky rast v druhom štvrťroku určite nebude taký rýchly ako v prvom štvrťroku,“ povedal Szczurek pre noviny Dziennik Gazeta Prawna.

(1 EUR = 4,1427 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy