Kvôli internetu sa premrhá toľko elektriny, koľko spotrebuje Kanada

, E15 Foto:SITA

Na celom svete je k internetu pripojených 14 miliárd zariadení, ktoré spotrebujú viac elektriny ako Kanada. Do roku 2020 by sa počet zariadení mal zdvihnúť na 50 miliárd a ich spotreba energie do roku 2025 na 1140 terawatthodín, čo je viac, než koľko potrebuje Kanada a Nemecko dohromady, predstavuje to šesť percent globálnej spotreby elektriny.

Pritom až 60 percent energie tieto zariadenia spotrebujú zbytočne. Ak by výrobcovia a prevádzkovatelia sietí využili dostupných možností k úprave spôsobu pripojenia k sieti, mohla by byť v roku 2020 spotreba elektriny o 600 terawatthodín nižšia, spočítala Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA).

Problém inteligentných spotrebičov a ďalších zariadení pripojených k internetu je v tom, že sa síce tvária, že sú v režime nízkej spotreby, pritom však na udržanie pripojenia si zo siete či batérií berú stále viac energie. IEA tvrdí, že je možné použiť rad technológií a riešení, ktoré túto zbytočnú spotrebu znížia, bez toho, aby zariadenie prišlo o pripojenie k sieti.

Či už ide o hardvérové, či softvérové zmeny, alebo zmeny v  komunikačných protokoloch, zavedenie úsporných technológií by nevyžadovalo od výrobcov a poskytovateľov internetu veľké úsilie a spotrebitelia by zmenu nemuseli pocítiť ani v cenách prístrojov.

Za príklad hodný nasledovania uvádza IEA výrobca mobilných telefónov, ktoré vedia udržiavať pripojenie k sieti pri spotrebe 0,5 miliwattov. Mobily sú podľa expertov dôkazom, že úsporné technológie sú plne k dispozícii.

Keby však trh nedokázal nasadenie úsporných technológií zabezpečiť, majú sa do hry o nižšiu spotrebu elektriny vložiť vlády, uvádza analýza IEA. Medzi možné opatrenia patria napríklad minimálne požiadavky na energetickú spotrebu, ktoré stanovujú limity spotreby elektriny pre jednotlivé druhy zariadení. Výrobca, ktorý ich nesplní, nebude smieť zariadenia predávať.

Život spotrebiteľom by mohli zjednodušiť aj známe energetické štítky a osvetová kampaň, ktorá by ich naučila, ako si zariadenie správne nakonfigurovať. Stimuly a granty by zase mohli motivovať výrobcov a výskumníkov, aby sa na šetrné technológie viac zamerali.

Súvisiace články

Aktuálne správy