Šok pre Nemecko: Merkelová údajne odstúpi a zamieri do medzinárodnej politiky

, ČTK Foto:SITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová plánuje, že nedokončí plné funkčné obdobie a pred voľbami v roku 2017 sa dobrovoľne vzdá úradu. Urobila by tak ako prvá šéfka nemeckej spolkovej vlády od roku 1949. V najnovšom vydaní to napísal nemecký týždenník Spiegel, ktorý sa odvoláva na niekoľko nemenovaných členov vlády a vysoko postavených činiteľov z kancelárkinej konzervatívnej únie CDU/CSU.

Merkelová, ktorá tento týždeň oslávi 60. narodeniny, by potom vraj mohla zamieriť do medzinárodnej politiky. Podľa denníka sa v tejto súvislosti hovorí o kresle generálneho tajomníka OSN alebo predsedu Európskej rady. Obe pozície by sa mali nanovo obsadiť na prelome rokov 2016 a 2017. Podľa zdrojov z kancelárkinho okolia to však ostáva otvorené.

Merkelová počas vlaňajších parlamentných volieb sľúbila, že dokončí plný mandát. Špekulácie, že by z úradu mohla predčasne odísť, odmietol jej hovorca aj stranícki kolegovia.

Kancelárka sa po skoro deviatich rokoch pri moci teší mimoriadnej popularite medzi voličmi a podobný krok by bol pre Nemecko šokom. Pocítil by ho aj zvyšok Európy, kde má Merkelová nesporné postavenie najmocnejšieho lídra na kontinente, podotkol britský denník Guardian. Časopis Times vybral (opakovane) Merkelovú medzi najmocnejšie ženy sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy