Fed možno zvýši úrokové sadzby skôr, ako plánoval

Dôvodom je priaznivejšia situácia na americkom trhu práce

Medzi vrcholnými predstaviteľmi amerického Federálneho rezervného systému (Fed) sa intenzívnejšie hovorí o tom, či dvihnúť nulové úrokové sadzby skôr, ako sa plánovalo. Dôvodom je aktuálne zlepšenie situácie na americkom trhu práce. Informovali o tom noviny Wall Street Journal. Väčšina predstaviteľov Fedu v júni nepredpokladala, že by sadzby mohli stúpnuť skôr ako v roku 2015. Podľa amerického úradu práce však miera nezamestnanosti v júni poklesla na 6,1 %. Predstavitelia Fedu nepredpokladali, že by miera nezamestnanosti mala klesnúť k hranici 6,1 % do konca tohto roku.

„Urobili sme väčší pokrok smerom k splneniu cieľov v oblasti nezamestnanosti, než by sme si mysleli,“ povedal John Williams, šéf Fedu v San Franciscu. Podľa jeho slov tieto zlepšenia naznačujú, že monetárna politika by mohla začať proces normalizácie o čosi skôr, než sa pôvodne predpokladalo. Nešpecifikoval kedy by to malo byť, poznamenal však, že pôvodne predpokladal zvýšenie sadzieb v druhej polovici budúceho roka.

Williams pritom patrí k tým predstaviteľom Fedu, ktorí majú označenie „holubice“. Skupina týchto predstaviteľov sa prikláňa skôr k nižším úrokovým sadzbám, naopak zástancami vyšších úrokových sadzieb sú takzvaní jastraby.

Súvisiace články

Aktuálne správy