Chorváti môžu zohrať kľúčovú úlohu v energetickej bezpečnosti Európy

Chorvátsko môže zohrať významnú úlohu v zaistení regionálnej energetickej bezpečnosti, a to diverzifikáciou možností dodávok plynu pre európske krajiny, čo by im umožnilo znížiť súčasnú vysokú závislosť od ruského plynu. Uviedla to tento týždeň námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pokračujúci spor medzi Ukrajinou a Ruskom za nesplatené dlhy Kyjeva a za cenu v súvislosti s budúcimi dodávkami plynu môže spôsobiť Európe v nasledujúcom období nemalé problémy. Rusko sa na celkovej spotrebe plynu v Európskej únii podieľa viac než štvrtinou, pričom asi polovica z ruských dodávok prechádza cez Ukrajinu. Zatiaľ dodávky do Európy pokračujú podľa plánu, no ak sa spor medzi Ruskom a Ukrajinou v dohľadnom čase nevyrieši, s nástupom zimy sa situácia skomplikuje. Krajinám strednej a juhovýchodnej Európy hrozia vyššie ceny plynu a prípadne aj nové výpadky v dodávkach suroviny.
Nulandová uviedla, že cenový spor, ako aj anexia Krymu Ruskom a boje na východe Ukrajiny zvyšujú obavy o energetickú bezpečnosť Európy. „Dnes viac ako kedykoľvek predtým musíme pracovať na zaistení energetickej bezpečnosti európskeho kontinentu,“ vyhlásila Nulandová na diplomatickej konferencii Croatia Forum, ktorá sa konala koncom týždňa v Dubrovníku. Podľa nej to umožní diverzifikácia dodávok, ako aj ďalšie kroky, napríklad investície do rozšírenia energetických sietí naprieč kontinentom.
Tu by Záhreb mohol podľa Nulandovej zohrať dôležitú úlohu, ak urobí správne rozhodnutia. Chorvátsko, ktoré do Európskej únie vstúpilo v lete minulého roka, oznámilo v apríli tender na prieskum ropy a plynu v Jadranskom mori. Na budúci týždeň zasa plánuje vyhlásiť nový medzinárodný tender na prieskum potenciálnych pevninských ložísk v severných častiach krajiny. Navyše plánuje pokročiť aj v dlho odkladanom projekte LNG terminálu na severnom pobreží Jadranu.

Súvisiace články

Aktuálne správy