Ratingová agentúra S&P zlepšila výhľad ratingu Ukrajiny na stabilný

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila Ukrajine súčasný rating, no zároveň zlepšila jeho výhľad.

Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) potvrdila Ukrajine súčasný rating, no zároveň zlepšila jeho výhľad. Ako dôvod uviedla, že program Medzinárodného menového fondu (MMF) pomohol zlepšiť nepriaznivú ekonomickú situáciu na Ukrajine. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Agentúra S&P potvrdila rating krajiny na úrovni CCC a zároveň zlepšila jeho výhľad z negatívneho na stabilný. V tejto súvislosti uviedla, že dvojročný program pomoci od MMF v hodnote 17 miliárd USD (12,5 miliardy eur) prispel k stabilizácii zhoršujúcej sa makroekonomickej situácie v krajine. Program schválila Rada MMF v apríli, pričom tento krok dáva Kyjevu možnosť získať ďalších asi 15 miliárd USD aj z iných zdrojov. S&P okrem toho dodala, že nová vláda premiéra Arsenija Jaceňuka je stabilná a „relatívne súdržná“.
Na druhej strane agentúra upozornila, že program MMF môžu ovplyvniť geopolitické riziká a rozsiahla recesia. Ako dodala, v súčasnosti neočakáva, že geopolitická situácia sa v blízkej budúcnosti stabilizuje.
Ukrajina tento týždeň uviedla, že očakáva získanie ďalšej tranže v rámci schváleného finančného balíka. Zároveň sa obrátila na západné inštitúcie a darcov, aby jej poskytli ďalšie úvery. Peniaze chce použiť na obnovu bojmi zničených území na východe krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy