Agentúra S&P zlepšila výhľad Ukrajiny

Úverový program od Medzinárodného menového fondu v celkovom objeme 17 mld. USD zabezpečí Ukrajine zdroje na financovanie záväzkov a prispeje k stabilizácii podmienok v ekonomike, tvrdí medzinárodná ratingová agentúra

BRATISLAVA 11. júla (SITA) – Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) v piatok potvrdila dlhodobý rating záväzkov Ukrajiny v zahraničnej mene na stupni CCC. Výhľad ratingu zároveň zlepšila na stabilný z negatívneho. Stabilný výhľad odráža presvedčenie agentúry, že vláda v Kyjeve vďaka úverovému programu od Medzinárodného menového fondu (MMF) v celkovom objeme 17 mld. USD dokáže počas nasledujúceho roka financovať svoje záväzky. Program schválený v apríli má tiež prispieť k stabilizácii zhoršujúcich sa podmienok v ekonomike.

Ratingová agentúra ocenila, že nová vláda premiéra Arsenija Jaceňuka pôsobí stabilne a relatívne súdržne. Napriek tomu však eviduje významné riziká pre čerpanie programu, a to v dôsledku geopolitického vývoja a možného prepadu ekonomiky. Hlboká recesia by mohla vyvolať nespokojnosť verejnosti a znížiť odhodlanie vlády plniť podmienky medzinárodnej finančnej pomoci. Konflikt vo východnej časti krajiny tiež predstavuje hrozbu pre jej územnú integritu krajiny, pričom vzťahy s Ruskou federáciou zostávajú komplikované a nepredvídateľné.

Súvisiace články

Aktuálne správy