Španielsky región Valencia vraj manipuloval štatistiky EÚ

Región mohol poskytovaním nesprávnych údajov počas niekoľkých rokov do roku 2012 skresľovať celkový obraz o verejnom dlhu a rozpočtovom deficite Španielska, tvrdí Európska komisia

Španielsky región Valencia čelí podozreniu, že počas niekoľkých rokov do roku 2012 predkladal štatistickému úradu Európskej únie Eurostat nesprávne údaje o svojich výdavkoch. Informovala o tom v piatok Európska komisia (EK), ktorá oznámila, že vo veci začína vyšetrovanie. Cieľom je preveriť, či predstavitelia regiónu úmyselne alebo z hrubej nedbanlivosti poskytovaním nesprávnych údajov neskreslili obraz o rozpočtovom deficite a verejnom dlhu celého Španielska, uviedla komisia vo vyhlásení. Španielsko na základe pripomienok Eurostatu predložilo v októbri 2012 upravené výkazy o rozpočtovom schodku a verejnom dlhu a štatistický úrad EÚ ich odvtedy zverejňuje bez výhrad, pripomenula agentúra Reuters.

Roky manipulácií so štatistickými údajmi o verejných financiách Grécka viedli v roku 2010 k prepuknutiu dlhovej krízy v eurozóne. Európska komisia v nasledujúcom roku posilnila kompetencie Eurostatu, ktorý má teraz právomoc skúmať finančné údaje na úrovni centrálnej vlády, regiónov aj miestnych samospráv. Za manipuláciu štatistík môže vymerať komisia členskému štátu pokutu v maximálnej výške 0,2 % hrubého domáceho produktu.

Súvisiace články

Aktuálne správy