Ako investovať do svetových akcií?

, finance Foto: SITA; photl

Chceli by ste investovať do akcií, ale neviete, ktoré si máte vybrať? Základným stavebným kameňom portfólia môžu byť najvýznamnejšie svetové akcie. Ktoré tituly to sú a ako ich získať do portfólia?

V súčasnej dobe sa na svetových burzách obchoduje s desiatkami tisíc akcií. Vybrať si konkrétne z takého množstva je pre drobného a začínajúceho investora nadľudská úloha. Chýba mu totiž dostatok času na sledovanie aktuálneho diania na trhoch aj na analyzovanie či hodnotenie nových informácií. Navyše je nákup akcií v množstve niekoľkých kusov z hľadiska nákladov nevýhodný. Za každý obchod, nákup aj predaj, si totiž obchodníci s cennými papiermi účtujú poplatok. Ideálnym riešením pre drobných akciových investorov sú investície do podielových a indexových fondov.

Pre prvotné zoznámenie sa so svetovými akciami je dobré pozrieť sa na zloženie globálnych trhových indexov. Medzi najznámejších poskytovateľov indexov patrí napríklad MSCI Barra, Standard & Poor 'a FTSE. Globálne akcie sledujú napríklad indexy MSCI World, S&P Global 1200 a FTSE All-World. Tieto indexy môžu využívať podielové a burzovo obchodované fondy ako porovnávacie indexy (benchmark).

Najčastejšie využívaný index MSCI World vypovedá o vývoji akcií viac ako 1600 spoločností z 23 vyspelých krajín. Viac ako polovicu indexu tvoria tituly z USA (55,9 %), ďalej nasledujú akcie z krajín ako Veľká Británia (8,8 %), Japonsko (8,3 %), Kanada (4,3 %) a Francúzsko (4, 1 %). Z hľadiska sektorovej alokácie majú v indexe najvyššiu váhu financie (20,6 %), informačné technológie (12,3 %), spotrebný tovar (11,9 %), zdravotná starostlivosť (11,7 %), priemysel (11,2 %) a energetika (10,1 %). Ak sa pozriete na desiatku najväčších spoločností v indexe, nájdete množstvo svetoznámych mien ako Apple, Microsoft, Johnson & Johnson, General Electric, Nestlé, Chevron či Procter & Gamble.

Aj keď niektorí správcovia podielových fondov zverejňujú porovnávací index (benchmark), neznamená to, že zloženie portfólia bude presne zodpovedať zloženiu indexu. Portfólio manažér fondu sa snaží prekonávať výkonnosť porovnávacieho indexu a vyberá tituly s najvyšším potenciálom zhodnotením. Konkrétne zloženie portfólia fondu nájdete v informačnom liste fondu (list s údajmi) a na stránkach väčšiny investičných spoločností.

Vyberať si môžete z ponuky podielových fondov slovenských i zahraničných správcov. Pre rad slovenských investorov je najpohodlnejšia investícia v eurách. Aj na svetové akcie sa zameriavajú  podielové fondy vedené v eurách, ale aj dolároch, napríklad Aberdeen Global – World Equity, Raiffeisen – Global – Aktien a KBC Equity Fund World.

Alternatívou ku klasickým podielovým fondom môžu byť burzovo obchodované fondy (skratka ETFs). Oproti podielovým fondom sa tieto produkty nesnažia prekonávať výkonnosť porovnávacieho indexu, ale kopírovať ho. Burzové obchodované fondy ocenia predovšetkým majetnejší investori. Vzhľadom na existenciu poplatkov obchodníkov s cennými papiermi je potrebné investovať rádovo viac, ale značné úspory sa dostavia na strane správy portfólia. Za správu ETF si spoločnosti zvyčajne účtujú menej ako 0,5 % ročne. Medzi najväčšie ETF investujúce do globálnych akcií patrí napríklad iShares MSCI ACWI Index Fund a Vanguard Total World Stock ETF.

Súvisiace články

Aktuálne správy