Technológia mp3 v bankomate hudbu neprehráva, kradne vám osobné údaje

, ITcafé Foto: SITA

Štúdia EAST (European ATM Security Team) upozorňuje na absenciu jednotného zavedenia spoločných krokov v otázkach bezpečnosti. Zločinci ukradnú údaje v Európe, ale peniaze si vyberú inde.

Uznávaný bezpečnostný expert Brian Krebs v súvislosti so štúdiou píše, že zločinci používajú stále dokonalejšie zariadenia na krádeže z bankomatov. Skenery sú čoraz menšie a tenšie, a batérie im dokážu dodávať čoraz viac energie na dlhšiu prevádzku.

Správa upozorňuje na novú formu veľmi malých skimmerov, ktoré, rovnako ako iné takéto zariadenia, dokážu prečítať údaje z vloženej karty s magnetickým prúžkom. V prípade bankomatov od výrobcu NCR sa dá tento skener umiestniť hlbšie do štrbiny a nie je tak ľahko odhaliteľný. Obvykle je doplnený aj o malú kameru, ktoré zosníma potrebný PIN kód počas jeho zadávania.

V štúdii EAST sa neuvádza, v ktorej krajine sa objavil takýto set, spomenuté je len to, že v rovnakej krajine našli aj iný variant vybavený priehľadným krytom pre lepšie maskovanie. Odborníci odhalili aj zariadenie, ktoré zosnímané údaje pošle v podobe SMS správy, zločinci sa tak po krádeži už nemusia vrátiť k bankomatu. Ďalšou alternatívou je skimmer založený na mp3 prehrávači. Ten ukradnuté dáta ukladá vo forme zvukových vĺn, ktoré sa neskôr do potrebnej podoby kartových údajov upravujú špeciálnym softvérom. Podľa správy takéto podvodné zásahy do bankomatov stále spôsobujú pre Európu veľký problém, a to aj napriek skutočnosti, že v zásade už všetky bankomaty využívajú technológiu kombinácie Chip & PIN nazývanú aj EMV – EuroCard, MasterCard, Visa, ktorá komplikuje krádeže údajov i výrobu falošných kariet.

Krebs tiež upozorňuje, že s nasadením technológie Chip & PIN je rozvinutý americký kontinent hodne pozadu. Preto zlodeji údaje získané v Európe zneužívajú v Spojených štátoch, Južnej Amerike a na Ďalekom východe, kde sa ešte k peniazom dostanú bez nutnosti použiť čipovú kartu.

Súvisiace články

Aktuálne správy