Prešľap MMF: Dva týždne pred útokmi na banky, tvrdili že sú bezpečné

, zerohedge Foto: SITA

Začiatkom leta zašli úradníci MMF do Sofie, aby študovali ekonomický rozvoj Bulharska. A asi pred mesiacom vydali oficiálnu správu, v ktorej okrem iného uviedli, že bulharské banky sú "stabilné a likvidné." Môžeme hovoriť o epickom načasovaní. O necelé dva týždne neskôr sa bulharský bankový systém ocitol v urputných bojoch plnohodnotnej krízy.

Panika u obyvateľstva vyvolala run na dve najväčšie banky v krajine. Niekoľko sto miliónov dolárov z nich vybrali v priebehu pár hodín. Nedalo sa inak, bulharská centrálna banka musela zasiahnuť a prevziať obe, inak by riskovala kolaps celého systému. Ide o moderný zázrak rezervného bankovníctva.

Ak si uložíte peniaze na účet, banka z nich drží v hotovosti len veľmi malé percento. Zvyšok požičia, alebo uloží do cenných papierov, ktoré majú oveľa vyššiu mieru návratnosti. Netreba dodávať, že čím menej peňazí drží banka v rezerve, tým viac peňazí je schopná investovať a teda zarobiť. To je ale v rozpore so záujmami jej klientov, pre ktorých je lepšie ak banka drží väčšinu, ak nie všetky ich peniaze.

V typickom prípade sa po objavení problémov budú vlády snažiť celý spor urovnať. Z tohto dôvodu si banky môžu dovoliť držať iba malý podiel klientskych vkladov. Takže ak sa objaví náznak problému, strašidlo v podobe dobre napísanej SMSky,ako naposledy v Bulharsku, okamžite vytvorí paniku. Samozrejme, politici urobia hneď potrebné kroky na upokojenie nervov. V prípade Bulharska Komisia EÚ rozvážne oznámila, že "bulharský bankový systém je dobre kapitalizovaný a má vysokú úroveň likvidity v porovnaní s bankami v iných členských štátoch."

 Šéf misie MMF na Slovensku James John odporučil urýchliť zavedenie dane z nehnuteľností založenej na hodnote realít a privítal znižovanie dlhu cestou privatizácie štátneho majetku.
Takže moment, skutočne títo géniovia hovoria, že krajina zažila run na banky kvôli nedostatku likvidity, hoci sú viac likvidné ako zvyšok v Európe? Áno, presne toto tvrdia. To ale vyvoláva otázku, že ak bulharské banky s ich "vysokou úrovňou likvidity" utrpeli takéto šoky, čo sa môže udiať s inými európskymi bankami, ktoré sú na tom ešte horšie? Odpoveď je jasná. Ľudia, ktorí majú na starosti reguláciu systému a robia takéto vyhlásenia o bezpečnosti bánk, sú úplne bezradní. Napriek tomu budú hovoriť, že banky sú bezpečné a odvolávať sa na likviditu a solventnosť.

Preto skôr, než zveríte svoje úspory akejkoľvek finančnej inštitúcii, mali by ste si urobiť vlastný prieskum a uistiť sa, že je banka dostatočne silná, aby vydržala všetky finančné šoky. Začnite s jurisdikciou. Existuje mnoho miest po celom svete, kde banky sú doslova rádovo bezpečnejšie než ich sestry na Západe, nájdete ich napríklad v  Hongkongu. Pozrite sa tiež na likviditu banky, koľko percent klientských vkladov drží a kam investuje zvyšok finančných prostriedkov svojich zákazníkov.

Banky s veľmi vysokou úrovňou likvidity dokážu lepšie odolávať finančným šokom. Nelikvidné banky budú musieť začať predávať majetok a potenciálne ich čaká kolaps. Alebo požiadajú o finančnú výpomoc. Aj niektoré z najväčších mien v bankovníctve majú žalostne nízke úrovne likvidity. Napríklad JP Morgan má len 2 % vkladov svojich klientov v peňažných ekvivalentov. Oproti tomu v Bermudách nájdete banku, ktorá drží v hotovosti viac ako 40 % vkladov. To stojí za pozornosť, príklad z Bulharska totiž ukazuje, že celý systém môže byť naozaj ako domček z karát. Potvrdzuje to aj portugalský bankový systém.

Súvisiace články

Aktuálne správy