Nie futbal, ale ekonomika: Ako by skončil duel Nemecko – USA

, Bloomberg Foto: SITA

Pozrime sa na zápas dvoch gigantov na ekonomickom poli.

1. Ekonomický rast
Nemecký HDP v prvom kvartáli rástol o 2,3 %. Naproti tomu USA zaznamenali v rovnakom období  pokles ekonomiky o 2,9 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg predpovedajú USA veľmi sľubný, 3,5% rast v druhom štvrťroku oproti 1,8 % v prípade

Skóre: Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. To znamená 1:0 pre Nemecko za skutočný stabilný rast a nie iba nádeje.

2. Pracovné miesta
Nemecká miera nezamestnanosti klesla podľa Eurostatu na 5,2 % z 8 % v júni 2009. Miera participácie pracovnej sily podľa dát OECD stúpla na 81,38 % z 80,71% za rovnaké obdobie. Americká miera nezamestnanosti je na 6,1 %, čo je výrazne nižšie oproti 10 % z októbra 2009. Miera participácie za rovnaké obdobie podľa údajov štatistického úradu klesla na 62,8 % z 65 %. Pri využití porovnateľných ukazovateľov participácie OECD je rozdiel medzi nemeckými a americkými číslami takmer 17 percent (v porovnaní s menej ako 14 % pred svetovou finančnou krízou).

Skóre: Ďalší bod pre Nemecko, stav-  2:0.

3. Bežný účet
V prvom štvrťroku dosiahol nemecký prebytok bežného účtu 7,5 % HDP. Ťahaný bol predovšetkým prebytkom obchodnej bilancie, ktorý v apríli predstavoval 17,4 miliardy eur. USA naproti tomu vykázali viac ako 2 % deficit. Niektorí európski lídri tlačia na Nemecko, aby nerovnováhu v zahraničnom obchode obmedzilo a pomohlo ekonomickému rastu vo zvyšku regiónu. Inštitút IFW v Kieli 12. júna predpovedal, že medzinárodný obchod prispeje k expanzii nemeckej ekonomiky v rokoch 2014 a 2015 len mierne. Namiesto toho bude podľa inštitútu rast ťahaný hlavne korporátnymi investíciami a spotrebiteľskými výdavkami.

Skóre: Nemecko zvyšuje náskok na 3:0.

4. Náklady na financovanie
Výnosy 10 ročných amerických štátnych dlhopisov sú najvyššie vo vzťahu k porovnateľným nemeckým "bondom" za posledných takmer 15 rokov. Je to dané tým, ako sa monetárne politiky Fedu a ECB rozchádzajú. Program nákupu dlhopisov Fedu by mal byť ku koncu roka ukončený, naproti tomu ECB 5. júna oznámila, že posilní prípravy na predaj cenných papierov krytých aktívami.

Záver: Jasné víťazstvo Nemecka 4:0.Vy ste tipovali aký výsledok?

 

Súvisiace články

Aktuálne správy