Koniec silných vysávačov v EÚ, od septembra platí ich zákaz

, ČT Foto: SITA

V obchodoch s domácimi spotrebičmi ich ešte nájdete, ale od septembra sa už nesmú vyrábať. Európska komisia dovolila už len výrobu ekologickejších prístrojov s maximálnym príkonom 1600 wattov. Za tri roky sa majú pravidlá ešte viac sprísniť.

Európska únia v rámci opatrení na úsporu energie nariadila od septembra zákaz vysávačov s príkonom nad 1600 wattov. Od roku 2017 potom zakáže prístroje nad 900 wattov. Teraz majú vysávača na trhu v priemere asi 1200 wattové motory, niektoré ale ponúkajú aj viac ako 2200 wattov.

Treba si však vo výkone vysávača urobiť jasno. Oných 1600 wattov je príkon. Lenže vysoký príkon neznamená ešte vysokú účinnosť, je to vlastne údaj o spotrebe elektrickej energie. Dôležité je teda zistiť si takzvaný sací výkon, ten totiž určuje, ako silno bude prístroj vysávať. Tie kvalitnejšie vysávače ho majú nad 350 wattov.

Podľa nariadenia dostanú nové vysávače aj energetické štítky, podobné ako majú napríklad práčky alebo chladničky. Podľa škály písmen od A do G sa dozvieme, nakoľko je zakúpený výrobok ekologicky úsporný.

Výrobcovia sa zmeny príliš neboja, spotrebitelia by vraj zmenu nemali pocítiť. Už teraz totiž firmy vyrábajú vysávače podľa predpisov EÚ a do ich výkonu by sa nemali obmedzenia nijako premietnuť. Pri vysávačoch s menším príkonom totiž nahrádzajú príkon vyššími otáčkami motora, výrobcovia tak museli zabrániť predovšetkým prehrievaniu motorov. "Všetci výrobcovia na trhu do vývoja dlhodobo investovali," potvrdil Vít Paulíček zo Združenia európskych výrobcov domácich spotrebičov pre Českú televíziu. Ľudia by sa preto nemali báť, že bude s novými vysávačmi upratovanie náročnejšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy