Počet exekučných zrážok z dôchodku sa mierne zvýšil

Sociálna poisťovňa (SP) v súčasnosti vykonáva zrážky z dôchodku na základe núteného výkonu rozhodnutia 26.701 dôchodcom. V porovnaní s údajmi z marca 2014, keď počet dôchodcov, ktorým sa vykonávali z dôchodku zrážky, bol 25.728, ide o mierny nárast.
Počet dôchodcov, ktorým sa zrážky z dôchodku vykonávajú, sa výrazne znížil v novembri 2013 v dôsledku zmeny právnej úpravy týkajúcej sa určovania sumy zrážky poberateľom dôchodkov. Vtedy došlo k zastaveniu vykonávania zrážok približne 11.000 dôchodcom, lebo ich dôchodok bol nižší ako základná suma, ktorá nie je postihnuteľná výkonom rozhodnutia.
Od 1. júla 2014 nedošlo k zmene sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Suma životného minima je naďalej 198,09 eura mesačne. Znamená to, že zrážky sa budú naďalej vykonávať dôchodcom v nezmenenej sume, nakoľko sa od 1. júla 2014 nemení základná suma, ktorú nie je možné z dôchodku zraziť. Táto suma je totiž, okrem počtu osôb vyživovaných dôchodcom, závislá práve od sumy životného minima.
TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Súvisiace články

Aktuálne správy