Bratislavský trh s bytmi sa v druhom kvartáli stabilizoval

Na začiatku júla sa v ponuke novostavieb v Bratislave nachádzalo 3 032 voľných nových bytových jednotiek, čo v porovnaní s aprílom predstavuje nárast o 2,3 %.

Počas druhého kvartálu tohto roka sa na bratislavskom trhu novostavieb predalo 802 bytov, čo je najvyšší predaj od konca roka 2008. Informovala o tom analytická spoločnosť Bencont Investments. Na začiatku júla sa v ponuke novostavieb v Bratislave nachádzalo 3 032 voľných nových bytových jednotiek, čo v porovnaní s aprílom predstavuje nárast o 2,3 %.

 

"Na vývoji realitného trhu novostavieb v Bratislave za posledných tridsať mesiacov si môžeme všimnúť niekoľko tendencií, ktoré poukazujú na jeho stabilizáciu a signalizujú oživenie," konštatovala analytická spoločnosť. Podľa nej sa priemerná cena voľných bytov stabilizuje na úrovni 1 825 eur za meter štvorcový bez dane z pridanej hodnoty.

Znakom stabilizácie je podľa Bencont Investments aj zmenšovanie rozdielu medzi priemernou cenou voľných bytov a cenou bytov predávaných na trhu, či ustálenie objemu ponuky voľných bytov na úrovni medzi 3 tis. až 3,3 tisíc. "Základným znakom oživovania trhu je rast predaja, ten je aj na základe výsledkov posledného kvartálu neodškriepiteľný. To, že trh rastie, dáva najavo aj návrat k predajom z papiera, to znamená predaj bytov, ktoré ešte neexistujú, no sú v štádiu plánovania, respektíve počiatočnej výstavby," vysvetlila spoločnosť.

Takmer 32 % všetkých predajov nových bytov sa uskutočnilo v druhom bratislavskom obvode. Predaj v tomto okrese, podobne ako to bolo v prvom štvrťroku, ťahal segment predstavieb. Z hľadiska štruktúry bytov podľa izbovosti významne vzrástol predaj jednoizbových bytov, a to o 65 % v porovnaní s prvým kvartálom. O viac ako 51 % sa však zvýšil aj predaj štvorizbových bytov. Najvýznamnejší podiel na predajoch aj naďalej patrí dvojizbovým bytom, konkrétne 34 %.

Podľa hlavného analytika Bencont Investments Matúša Jančuru je oživenie trhu zjavné, v medziročnom porovnaní rastie predaj už šiesty kvartál v rade a taktiež sa zvýšil prílev nových projektov. "Predpokladám však, že ak budú zachované súčasné hodnoty dopytu, tak v horizonte roka a pol dôjde k miernemu nárastu priemernej ceny metra štvorcového niekde k úrovni 1 900 eur bez dane z pridanej hodnoty," dodal.

Spoločnosť Bencont Investments, ktorá patrí pod Bencont Group, sa od roku 2008 zaoberá analýzami realitného trhu a komodít. Analýzy realitného trhu publikuje a uzatvára každý kalendárny štvrťrok.

Súvisiace články

Aktuálne správy