Daňové prázdniny pre Duslo: Babišov Agrofert preinvestuje v Šali 300 miliónov eur

, E15 Foto: SITA

Výroba čpavku v spoločnosti Duslo Šaľa, ktorá patrí skupine Agrofert Andreja Babiša, zostane na Slovensku. Spoločnosť českého ministra financií totiž dostane od podľa informácií portálu E15 od vlády desať rokov daňových prázdnin. Agrofert za to sľubuje obriu investíciu vo výške 300 miliónov eur.

Medializované informácie z marca tohto roku hovorili o tom, že Agrofert bez finančnej podpory štátu presunie produkciu čpavku, kvôli vysokým poplatkom za energie, z Dusla Šaľa do Česka alebo Nemecka. Pre Duslo by to znamenalo stratu stoviek pracovných miest. Duslo trápia najmä distribučné poplatky za zemný plyn. Tie sú dvojnásobné proti Česku a v porovnaní s Nemeckom dokonca štvornásobné. Agrofert preto žiadal dotácie na to, aby mohol investovať do modernizácie výroby, ktorá by zlacnela energetické výdavky Dusla.

Práve hrozba presunu stoviek pracovných miest do zahraničia bola pre slovenskú vládu kľúčovou. "Spoločnosť už predbežne potvrdila, že svoju investíciu nebude realizovať mimo Slovenskú republiku," povedala serveru E15.cz hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Duslo Šaľa dostane desať rokov daňových prázdnin, ktoré mu ušetria 58 miliónov eur, nebude to ale zadarmo. Agrofert sa zaviazal k investícii. "Plánovaná investícia do výstavby môže dosiahnuť sumu vo výške až 300 miliónov eur. Ak k výstavbe novej výrobnej jednotky čpavku dôjde, bude nasledovať obdobie daňovej úľavy po dobu desiatich rokov až do celkovej výšky daňovej povinnosti 58 miliónov eur," vysvetlil pre E15.cz hovorca  Agrofertu Karel Hanzelka. Nové kapacity by mala firma podľa Hanzelku sprevádzkovať do jesene 2017. "Výrobná kapacita bude 1600 ton čpavku za jeden deň. Dobrou správou je, že udržíme súčasných počet pracovných miest," dopĺňa Karel Hanzelka.

Podmienkou realizácie investičného projektu je udelenie notifikačného súhlasu zo strany Európskej komisie. O túto notifikáciu už spoločnosť Duslo európske orgány požiadala.

Výroba čpavku teraz tvorí takmer polovicu produkcie Duslo Šaľa. Denne ho továreň vyrobí 1300 ton. Čpavok zamestnáva zhruba 300 ľudí priamo a ďalší zamestnanci sa podieľajú na výrobe vedľajších produktov, ktoré pri produkcii čpavku vznikajú.

Chemickú firmu, ktorá vyrába aj gumárenské chemikálie a lepidlá, Babiš prevzal v roku 2004. Predchádzala tomu dvojročná privatizácia. Bývalý štátny podnik sa totiž počas vlády Vladimíra Mečiara pretransformoval na zamestnaneckú spoločnosť, 40 % jej akcií vlastnila skupina 17 manažérov a zvyšných 60 % bolo vo vlastníctve približne tisícky zamestnancov. Babiš najprv vykúpil zamestnanecké akcie, a potom mu svoje podiely predala aj skupina manažérov.

Súvisiace články

Aktuálne správy