Chcete ušetriť na osvetlení domácnosti? Vyvarujte sa najčastejším chybám

, hypoindex Foto: SITA

Najskôr žiarovky, potom neónky, žiarivky, halogénky a nakoniec LEDky. Zvoliť správne osvetlenie do bytu, či domu nie je tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Aby ste nepalatli zbytočne veľa za elektrinu a žiarovky slúžili ako majú, musíte vziať do úvahy niekoľko faktorov. Stačí mať na pamäti nasledujúcich 5 odporúčaní.

1. Kam pôjde?
Výber správneho zdroja svetla záleží aj na tom, do akej miestnosti svetlo potrebujeme. Tam kde sa často zhasína a rozsvecuje, je lepšie kúpiť LED žiarovku, pretože sa vám miestnosť okamžite osvetlí. Na toaletu a do komory použite halogénový zdroj. Je lacný a dlho vydrží.

2. Tvar svetla
Častou chybou je, že sa používajú úsporné zdroje v tvare špirály, ktoré neposkytnú rovnomerný zdroj svetla a vyžarujú svetlo do zbytočných miest. Odporúčané tvary sú obvykle uvedené priamo na svietidle. Ak nie, zohľadnite priame a nepriame osvetlenie a tvar svietidla. Do klasického stropného alebo nástenného svietidla v tvare mesiaca alebo polmesiaca voľte úsporný zdroj, špirálu či LED s vyžarovacím uhlom okolo 340°. Do závesných svietidiel alebo lustrov voľte v prípade smere pätice hore číre zdroje tvare A55 (klasická guľa), B35 (sviečka), P45 (gulička). Pri smere pätice dole je vhodné použiť zdroje, ktoré nebudú oslňovať, čiže zdroje s mliečnym sklom.

3. Farba
Obvykle vyberáme svietidlá len podľa výkonu alebo tvaru, nezabúdajte ale ani na farby. Ich výber je totiž tiež veľmi dôležitý. Platí pravidlo, že teplé farby patria do miestnosti pre čítanie a relaxáciu a naopak studené sú vhodné do pracovní a miestností, kde potrebujete byť bdelí. Podľa odborníkov napríklad do obývačky patrí teplá biela (2700K) a do kuchyne studená biela (4000K).

4. Nemiešajte
Ideálne je kupovať, napríklad do lustra, rovnaký zdroj, ktorý už vo svietidle je. Alebo vymeniť všetky naraz. Vyvarujte sa toho, aby ste mali v šiestich ramenách lustra napríklad dve úsporné žiarovky, dve bežné a dve LEDky. Zdroje tak neposkytujú rovnomerný svetelný tok, a to údajne nie je dobré pre naše zdravie.

5. Rozvrhnite si svetlo
V starších nehnuteľnostiach je bežné, že väčšiu miestnosť osvetľuje len jednoramenný luster uprostred miestnosti so silným zdrojom, teda 100 W žiarovkou. Lenže takéto osvetlenie nie je ideálne. Skôr sa odporúča osvetlenie v miestnosti rozčleniť na viac zdrojov svetla. Je dobré jedno centrálne svietidlo doplniť nástennými, či stojacimi lampami. Pri rekonštrukcii sa zamyslite nad tým, ako bude v miestnosti rozvrhnutý nábytok, ako bude vymaľované, ako osadíte svietidlá vo vzťahu k umiestneniu okien, aká je očakávaná svietivosť slnka v danom regióne a pod. Je to skutočne alchýmia a preto sa nebojte osloviť odborníka. Osvetlenie to nie je len dokonalý pocit zo svetla, ale aj zdravé oči.

Súvisiace články

Aktuálne správy