Barcelona pokutuje webstránku za nelegálne sprostredkúvanie ubytovanie turistom

, novinky Foto: Airbnb

Nie je to prvýkrát, kedy sa internetové služby a mobilné aplikácie dostávajú do stretu so zavedeným biznisom v krajine.

Vláda v Katalánsku uložila pokutu 30-tisíc eur internetovému portálu Airbnb za to, že sprostredkúva turistom ilegálne ubytovanie. Ak ponuky nestiahne, samospráva chce zablokovať prístup na jeho stránky z Katalánska. Píše o tom španielsky denník El País.

Najbohatší španielsky autonómny región prosperuje aj vďaka cestovnému ruchu a platia tu prísne pravidlá. Ak chcú súkromníci prenajímať izby či domy turistom, musí sa registrovať, splniť viacero podmienok, umožniť kontroly a tiež odvádzať turistickú daň. Predpisy navyše dovoľujú iba prenájom kompletných apartmán či domov, nie iba niektorých miestností. Podstatou služby Airbnb je pritom ubytovanie v rodinách, takže ani v budúcnosti v tomto smere podmienky nemôže splniť, píše španielsky denník.

Kalifornská spoločnosť Airbnb, ktorá sprostredkúva ubytovanie v súkromí v 34 tisícoch mestách 190 krajín sveta, je v hlavnom meste Katalánska, Barcelone, veľmi populárny. Jej služieb využíva množstvo ľudí napríklad v čase každoročného kongresu mobilných technológií.

Hoci sa Airbnb už predtým ocitla v hľadáčiku úradov v New Yorku, Québecu alebo Amsterdame, je to prvýkrát, kedy čelí hrozbe sankcií na území Európskej únie, uviedol denník.

Úrady vyzvali Airbnb, aby chybné ponuky okamžite odstránila. Ak to neurobí, podniknú kroky k tomu, aby sa z žiadnej IP adresy v Katalánsku užívatelia nemohli k službe pripojiť. K tomu ale bude potrebovať spoluprácu telekomunikačných operátorov, voči ktorým má len obmedzené kompetencie.

Súvisiace články

Aktuálne správy