Vatikánska banka: Úspešná firma alebo odnož organizovaného zločinu?

, patria;FT Foto: SITA

Niektorými je považovaná za najsilnejšiu banku sveta, podľa iných slúži organizovanému zločinu na pranie špinavých peňazí. Pre väčšinu sveta, aspoň toho kresťanského, však predstavuje finančný dom najvyššej zemskej inštancie - cirkvi. A ako finančný dom je jeho podnikateľským zámerom maximalizácia zisku.

Tomuto cieľu v minulom roku značne uškodil škandál niekoľkých cirkevných hodnostárov, ktorí sa pokúsili podvodne vyviesť na svoje súkromné ​​účty desiatky miliónov eur. Využívali na to práve služieb vatikánskej banky, alebo ak chcete formálne Ústavu pre veci viery, cez ktorú nechali prúdiť peniaze neapolských zločincov. Protiprávne postupy, ktoré odhalili policajné zložky, následne prinútili tisíce klientov k uzavretiu ich účtov vo vatikánskej banke. Tá tak doslova cez noc prišla nárazovo o podstatný zdroj svojich príjmov.

V súčasnosti má vatikánska banka 17 419 klientov, čo je o zhruba 3 % menej, než tomu bolo v roku 2012. Za rok 2013 potom hlási ročný zisk na úrovni 2,9 mil eur, čo predstavuje dramatický pokles z predvlaňajšej hodnoty 86, 6 mil eur. Samotná banka za hlavné príčiny poklesu zisku označila rast nákladov, straty spojené s investíciami a tiež fluktuáciou hodnoty zlatých rezerv. V uplynulom polroku však získava späť klientsku dôveru a hospodári so ziskom 57,4 mil.

Prevádzkové náklady v minulom roku vzrástli na 32,3 mil eur z predchádzajúcich 23,9 milióna eur, keď sa z časti prejavilo rozhodnutie najať špecializovanú spoločnosť na riadenie rizík a tiež reformné kroky viac ako sto rokov staré inštitúcie. Tie majú pokračovať aj do budúcnosti, keď sa počíta s postupným odobratím práv na riadenie aktív. Vo výsledku by sa potom banka mala vrátiť k svojmu pôvodnému poslaniu, teda dotácii misionárskych a cirkevných skupín naprieč svetom. Samozrejmosťou by potom mala byť výrazne vyššia transparentnosť inštitúcie, ktorá hospodári s aktívami v celkovej hodnote 5,9 mld.

Pre inštitúciu, ktorá budí rozpaky nielen mimo, ale dokonca aj vo vnútri náboženskej komunity, je obdobný krok nevyhnutný. Ľahšie potom dokáže doložiť, odkiaľ plynú prostriedky ku Svätej stolici (úrad rímskeho biskupa), na ktorého účet putovala v minulom roku suma 54 miliónov. Rovnako tak môže získať späť pošramotenú povesť a dopomôcť prerodu celého Vatikánu. Ten si totiž ďalší škandál či neúspech nemôže dovoliť. Len si spomeňte na minuloročnú, po sedemsto rokoch prvú, abdikáciu pápeža Benedikta XVI. Viac ako dve miliardy jedincov totiž k ich náuke vzhliada a samotný Vatikán by im mal ísť príkladom. Transparentnosť kľúčového finančného domu je tak správnym krokom. Avšak dozaista stále len jedným z mnohých.

Autorom je Jan Šumbera, Patria Online
 

Súvisiace články

Aktuálne správy