Pohľad na investičnú mapu: Kde sídlia najvýnosnejšie burzy súčasnosti?

, CNN Foto: SITA

Niektoré svetové burzové domy vykazujú aj dvojcifernú návratnosť investícií, vyžaduje si to však istú dávku odvahy. Väčšinou totiž ide o exotickejšie trhy. Tu je zoznam piatich najrýchlejšie rastúcich svetových búrz.

Nielen americkým akciám sa v uplynulom polroku darilo. Na svete sa nájdu trhy, ktoré počas posledných šiestich mesiacov dokázali zhodnotiť investíciu o viac ako pätinu. Hľadať je ale potrebné v trochu exotických destináciách a výsledky sú mierne prekvapivé. Napríklad už len fakt, že na špici sa drží krajina, ktorej zástupcovia teraz horko ťažko rokujú o reštrukturalizácii dlhoročných dlhov, ktoré nie sú schopní splácať. Je to Argentína. Ale celý zoznam rentabilných trhov je prekvapivý. V prvej päťke zostavené serverom CNN Money nájdeme ešte dvojciferne návratné Dánsko, Indiu, Pakistan a arabský emirát Dubaj.

Argentína: Chuť riskovať a lacné akcie
Tohtoročný nárast výnosov o neuveriteľných 47 % robí z burzy v Buenos Aires rekordmana prehľadu 40 svetových burzových domov, ktorý každoročne zostavuje spoločnosť Bespoke Investment Group. Úspech tejto burzy je o to prekvapivejší, že sa ekonomická situácia tejto juhoamerickej krajiny v poslednom roku ťažko dá považovať za ideálnu. Ešte v júni predpovedali titulky voľný pád tejto burzy po tom, čo americký Najvyšší súd zvrátil predchádzajúce federálne rozhodnutie, ktoré Argentínu zaväzovalo zaplatiť niektorým svojim veriteľom v plnej výške. Tento krok rozvíril obavy, že krajina už druhýkrát od roku 2001 nebude schopná svoje dlhy splácať. Argentínska ekonomika zároveň spadla do recesie a hodnota miestneho pesa sa oproti hlavným svetovým menám prudko znížila.

Dôvod nečakaného úspechu experti vidia predovšetkým v narastajúcej chuti investorov riskovať a nakupovať v krajinách s lacnými akciami. Nízke úrokové sadzby v Spojených štátoch tamojší záujemcov ďalej povzbudili k investíciám do rozvíjajúcich sa ekonomík. Ekonómovia však varujú, že argentínska rozprávka môže už čoskoro skončiť. Investori sa pravdepodobne v tomto prípade nechávajú trochu uniesť, a ich peniaze tak často končia v miestach, kam by ich posielať vôbec nemali.

Dánsko: Európske oživenie na stabilnom trhu
Od tej doby, čo kríza eura stlačila ceny akcií na európskych trhoch, snažia sa v nich investori nájsť čo najvýhodnejšie ponuky. Akcie v burzových domoch Španielska, Talianska alebo Írska však tento rok skokovo zdraželi, a preto sa záujemcovia o európske trhy radšej zamerali na stabilnú dánsku ekonomiku. Výnosy na kodanskej burze tento rok narástli na 20,5 percenta. "Čakali sme dlho, ale európske oživenie sa, ako sa zdá, nakoniec skutočne prejavilo," uvádza správa.

India: Plody novej vlády
Po troch rokoch stagnácie sa burza v Dillí konečne dočkala záujmu investorov, a jej výnosy od začiatku roka vzrástli o celú pätinu. Okrem tradične populárnych, v Indii pôsobiacich, globálnych spoločností, sa investori začínajú zameriavať aj na miestne firmy a banky. K záujmu investorov prispela najmä výmena vládneho kabinetu po tom, čo voľby drvivo vyhrala biznismenom naklonená strana Bharatiya Janata súčasného premiéra Narendra Modiho. Investori teraz dúfajú, že jeho vláda opäť prinesie do krajiny ekonomický rast. Indickej ekonomike by mohli zásadnejšie pomôcť najmä hlbšie štrukturálne reformy, ktoré si od Modiho mnohí sľubujú. "Ohľadom Indie panuje obrovský optimizmus," zhŕňa pre CNN Colin Bell z americkej maklérskej firmy Auerbach Grayson. Zároveň však upozorňuje na to, že ani súčasná vláda pravdepodobne nebude schopná niekedy až prehnané očakávania niektorých investorov naplniť.

Pakistan: Politická stabilizácia aj deregulácie
Stabilizácia pakistanskej politickej scény prispela k zvyšujúcemu sa záujmu o akcie na tamojšej burze, kde výnosy od januára poskočili o 17,4 %. Krajiny patriace do kategórie takzvaných okrajových trhov navyše ťažia podobne ako Argentína zo zvyšujúceho sa záujmu investorov riskovať. Colin Bell z Auerbach Grayson chváli pakistanské spoločnosti, ktoré sa v krajine dokázali presadiť aj napriek stále komplikovanej ekonomickej a politickej situácii. Zároveň však upozorňuje aj na ďalší faktor, ktorý viedol k zvýšeniu popularity burzy v Karáči. Pakistanská vláda v roku 2012 oznámila, že už nebude požadovať preukázanie pôvodu peňazí investovaných na jej burze, a preto dnes krajina môže slúžiť aj ako práčka špinavých peňazí.

Dubaj: Špekulácie napriek problémom
Hoci dubajská burza čelí problémom spôsobeným zvyšujúcou sa nestabilitou na Blízkom východe i strachu z realitnej bubliny vzniknutej v Spojených arabských emirátoch, jej výnosy sú stále o 17 % vyššie, než boli začiatkom januára. Od roku 2012 návratnosť z tamojších akcií vzrástla dokonca o takmer 200 %. K stálemu nárastu investícií prispievajú najmä miestni špekulanti, u ktorých však hrozí, že pri prvom náznaku možných problémov akcie zase rýchlo predajú. "Je to veľmi nepredvídateľný trh," uzatvára Colin Bell.

Súvisiace články

Aktuálne správy