Päť krokov ako nájsť tie správne informácie v záplave balastu

, investor Foto: photl;SITA

Otázkou už nie je, ako sa dostať k dôležitým informáciám ohľadom investovania, ale ako sa zbaviť tých prebytočných. Toto sú najdôležitejšie triky moderného investora, aspoň pokiaľ ide o získavanie správ a analýz.

Ak sa ponoríme do minulosti akciových trhov a investícií, narazíme na legendárne príbehy o tom, ako náskok v získaní informácií dokázal bdelým investorom zabezpečiť rozprávkové zisky. A tak ako kedysi, aj dnes tomu ľudia veria, že úspešného investora spoznajú podľa toho, že má potrebné informácie skôr, čo aj dokáže využiť vo svoj prospech. Pravda je ale taká, že príchodom 21. storočia sa situácia dramaticky zmenila, celý svet vyzerá úplne inak ako okolo roku 1900, v dobe Jesse Livermora. Len jedna vec sa nezmenila. Kto sa chce stať dobrým investorom, ten musí čítať. S trochou nadsázky sa dá povedať, že relevantné informácie o trhu sa povaľujú všade vôkol. V skutočnosti nás takéto informácie doslova zaplavujú, takže problém nie je, ako sa dostať k správnym informáciám, ale ako sa zbaviť tých nadbytočných.

Či už obchodujeme na dennej báze, alebo sa pozrieme na svoje investície len raz za dva až tri týždne, musíme si rozvinúť vlastnú stratégiu. Nik vám neponúkne univerzálne recepty, ale zopár tipov na začiatok postačí.

Zbavte sa ilúzii
Nie je to jednoduché, ale musíte sa zmieriť s tým, že si nedokážete prečítať všetky novinky, hodnotenia, či analýzy kapitálového trhu. Aj keby ste sa sústredili napríklad výhradne technologický sektor, znamenalo by to denne prelúskať niečo okolo 400 správ, aby vám nič neušlo a boli ako tak v obraze. A potom prichádzajú súvislosti z iných sektorov, čo už znamená čítanie na celý deň. Jednoducho to nie je možné, byť v obraze vo všetkom. Musíte si vytvoriť filter relevantných zdrojov a informácií a zamerať svoju pozornosť iba na ne. Ak máte dobre nastavený filter, tie podstatné informácie sa k vám dostanú. Ak nie, musíte skúsiť nastaviť parametre znovu. Nezabúdajte, že investovanie je maratón, nie šprint na krátke trate.

Vytvorte si systém
Nie každý si môže dovoliť celý deň vyhľadávať informácie a striehol na  informácie o trhu. Našťastie, veď keby to robil každý, asi by život v iných oblastiach ekonomiky prestal fungovať, o čom by sme potom tie informácie hľadali? Ideálne je mať na to systém, napríklad začínať deň hodinkou čítania noviniek, analýz, blogov, komentárov. Alebo to môže byť aj pravidlo na záver dňa. Ale rozumný prístup je aj ten, keď napríklad každú nedeľu si vyhradíte dve hodinky na preštudovanie pre vás  dôležitých správ a informácií. Podstatné je to, aby sa z toho stala rutina, aby ste neplytvali energiou pri rozhodovaní sa, čo vlastne chcete čítať. Čas sú peniaze, nestrácajte ho na zbytočné veci!

Využívajte profesionálne nástroje
Pravidelnosť nie je jediná vec, ktorá vás zbaví zbytočného plytvania času. Podobné to bude ak začnete využívať výhody, ktoré ponúkajú technológie. Jesse Livermore určite nemohol využívať sociálne siete ani RSS čítačku správ, vy ale už túto možnosť máte. Najlepší nástroj pre efektívne selektovanie väčšieho množstva informácií je RSS čítačka. Dokáže vám ponúknuť informácie z voľných alebo platených on-line kanálov do dobre organizovaného zoznamu a rýchlo ním prebehnúť.

Sociálne médiá dokážu divy
Sociálnou sieťou akciového trhu je Twitter, aspoň v zámorí. Rýchlosť Twitteru dokáže nadchnúť  pri súčasných potrebách obchodovania. So správnym klientom, napríklad  TweetDeck, dokážete prehľadne editovať každý zdroj, vytvárať zoznamy, či skupiny. Takto si dokážete zostaviť svoj vlastný poradenský tím profesionálov, ak si vytipujete vybraných užívateľov, ktorých príspevky považujete za zaujímavé, užitočné alebo zábavné. S Twitterom ale opatrne! Na rozdiel od RSS čítačiek majú sociálne médiá jednu veľkú nevýhodu. Nečítate totiž to čo chcete vy, ale čo sa do vašej pozornosti snažia dostať iní. Hoci sa tieto dva záujmy často prelínajú, niekedy dokážu sociálne siete vytvoriť dokonalo mätúci šum, od ktorého je lepšie sa držať ďalej, než snažiť rozlúsknuť podstatu.

Buďte kritický a pozrite sa aj dozadu
Piata rada je od Barryho Ritholtza (píše Big Picture blog, môžete si ho pridať do zoznamu), ktorý odporúča vyhodnocovať jednotlivé správy. Ak si prečíta zaujímavé prognózy, predpovede, názory, odloží si ich a do kalendára si dá pripomienku, aby sa k predpovedi o pol roka vrátil a a vyhodnotil úspešnosť predikcie. Pri použití tejto metódy dokážeme vyselektovať tie mienkotvorné názory od tých falošných, klamlivých, škodlivých, ktoré by sa mali radšej ocitnúť v karanténe. Samozrejme poctiví a korektní analytici svoje pochybenia neskrývajú, veď v skutočnosti sa dá poučiť práve z nich. Ide o to, aby ste bez kritiky nikomu nič len tak neuverili, aj keby bol akokoľvek presvedčivý.

Súvisiace články

Aktuálne správy