Rady odborníka: Stavebné sporenie, či terminovaný vklad?

, Broker Consulting Foto: photl

Skončilo mi stavebné sporenie. Pre dieťa som uzatvoril nové stavebné sporenie avšak so sumou 10 000 EUR. Chcel by som, aby sa mi zhodnocovali približne 3 roky. V banke mi ponúkali termínovaný účet s úrokovou sadzbou asi 1,3 % p.a. Neviem sa rozhodnúť, či mám peniaze nechať v stavebnej sporiteľni alebo ich uložiť na účet do banky.

Stavebné sporenie má výhodu a tou je štátna prémia v maximálnej výške  66,39 €. "Na získanie maximálnej výšky štátnej prémie je potrebné vložiť v roku 2014 na účet stavebného sporenia 780,96 €. Úročenie vkladov je od 1,75 do 2 % p.a., pričom za vedenie účtu si sporiteľňa účtuje poplatok cca 12 eur ročne,“ upresňuje Erika Süčová, produktová manažérka, Broker Consulting, a.s.

Pokial ide o termínovaný účet, úrokové sadzby sú skutočne nízke oproti minulosti a pohybujú sa  od cca od 0,40  do 2,6 % p.a., v závislosti od doby fixácie vkladu.

"Ak ste si skutočne istý, že tri roky  nepoužijete tieto peniaze a počítate s minimálnym výnosom, potom je termínovaný vklad jednou z možností.  Je však potrebné získať viac informácií o podmienkach vkladu. Niektoré banky totiž podmieňujú terminovaný vklad založením si osobného účtu. Prípadne môže byť limitovaná aj minimálna výška vkladu, ktorá sa pohybuje od 100 Eur až do 10 000 EUR,“ radí Süčová.

Čím je dlhšia doba fixácie, tým je úrok vyšší. Vedenie terminovaných vkladov je zvyčajne bez poplatku, avšak pri porušení doby viazanosti sa tieto poplatky pohybujú od 0,50 % z istiny vkladu. V niektorých prípadoch dokonca nie je možné predčasne vybrať prostriedky a banka  žiadosť o predčasný výber zamietne.

"Odporúčam diverzifikovať  vkladanú finančnú čiastku  aj v prípade terminovaných vkladov. To znamená uzatvoriť dva alebo aj viac terminovaných vkladov. Tú časť peňazí, ktorú budem počas obdobia 3 rokov potrebovať, si radšej odložte na sporiaci účet bez obmedzenia doby viazanosti a bez poplatkov za predčasný výber,“ dodáva produktová manažérka Erika Süčová.

Pred tým, ako jednorazovo investujete peniaze, si odpovedzte na tieto základné otázky:
1. Aké zhodnotenie očakávate? (výnos)
2. Ako dlho nebudete potrebovať tieto peniaze na nejaké výdavky? (likvidita)
3. Aké riziko straty ste ochotný podstúpiť, ak zainvestujete tieto peniaze? (riziko)

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy