Svetová banka prognózuje Chorvátsku šiesty rok recesie

Chorvátsku ekonomiku brzdí chýbajúca vôľa k reformám a politika vlády, ktorá preferuje verejný sektor na úkor súkromného podnikania, tvrdí predstaviteľ Svetovej banky.

Chorvátska ekonomika pravdepodobne aj tento rok zostane v recesii. Príčinou je chýbajúca vôľa k reformám a politika vlády, ktorá preferuje verejný sektor na úkor súkromného podnikania. Vyhlásil to vo štvrtok zástupca Svetovej banky (SB) v Záhrebe Hongjoo Hahm. Od nástupu krízy v roku 2008 sa chorvátska ekonomika zmenšila o takmer 13 %. V tomto roku jej SB prognózuje pokles o zhruba 0,5 %.

Vlády v Chorvátsku nedokázali riešiť štrukturálne problémy, ktoré bránia ekonomike v raste, povedal Hahm pre agentúru Reuters. Chýba tiež podpora malých a stredných firiem, ktoré čelia neprimeranému zdaneniu. Vláda robí chybu, keď sa príliš spolieha na verejný sektor a investície firiem v štátnom vlastníctve, uviedol ďalej Hahm. Zdroje na zníženie daní v súkromnom sektore by podľa neho Chorvátsko mohlo nájsť zavedením dane z nehnuteľností. Snahy vlády o zníženie rozpočtového deficitu a zavedenie pravidiel EÚ o rozpočtovej zodpovednosti predstaviteľ SB privítal.

Európska komisia žiada od Chorvátska, aby do konca roku 2016 znížilo rozpočtový schodok na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných plánovaných 4,5 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy