Čierna štatistika nadčasov: Státisíce Číňanov sa upracujú na smrť

, MTI Foto: SITA

Odhaduje sa, že ročne umrie v Číne až 600 tisíc ľudí na dôsledky nadmernej práce. Podľa čínskych médií sa v krajine šíri nová "epidémia."

Témou sa v ostatnom čase zaoberá niekoľko denníkov, podľa medializovaných správ je to denne v priemere 1600 ľudí, ktorí umierajú predčasne na následky nadčasov. Tento jav sa čoraz viac rozširuje po celej krajine a už aj dostal vlastné pomenovanie.

Najčastejšou príčinou úmrtí sú kardiovaskulárne poruchy, stres, dlhšia absencia spánku, alebo úplné vyčerpanie. To že sa blíži skutočný problém väčšinou predpovedá bolesť brucha, príznaky nespavosti, nechutenstvo. Situáciu navyše komplikuje skutočnosť, že pacienti len zriedka vyhľadajú lekársku pomoc.

Podľa dávnejšej štúdie, ktorú si urobil denník Global Times v siedmych veľkých čínskych mestách sa ukázalo, že dve tretiny zamestnancov, ktorí nepracujú manuálne, majú zlý zdravotný stav. Väčšina z nich svoje pocity sformulovala tak, že v práci pociťujú neustály tlak, ktorý ich unavuje. Ak ale tento tlak necítia, prepadnú ich stavy úzkosti. Nezdravé množstvo nadčasov sú ochotní brať predovšetkým kvôli vysokým cenám, rastúcim životným nákladom,  pocitu neistoty a strachu zo straty svojho zamestnania.

Čínska tlač spomína aj prípady, kedy kvôli nadčasom zomreli aj mladí ľudia okolo 20 rokov. Napríklad v roku 2012 to zdravotne nevydržal 25 ročný pracovník poradenskej firmy PricewaterhouseCoopers, v tomto roku to bol 24 ročný zamestnanec medzinárodnej mediálnej spoločnosti Ogilvy & Mather, ktorý nezvládol nadmerný počet pracovných hodín nadčas. Koncom apríla spôsobil zdesenie čínsky bankový regulátor, keď oznámil smrť 48 ročného zamestnanca, ktorý niekoľko nocí nespal. Musel totiž tvrdo pracovať na pripravovaní nejakej správy.

Súvisiace články

Aktuálne správy