Sedem klamstiev o peniazoch: Ako vidia známe príslovia bohatí

, huffingtonpost Foto: SITA

Autorom knihy "Ako myslia bohatí" je multimilionár vlastným pričinením Steve Siebold. Ten sa v priebehu ostatných takmer tridsať rokov rozprával so stovkami extrémne bohatých ľudí. Na základe toho vysvetľuje, v čom sú všeobecne prijímané "múdrosti" o peniazoch zavádzajúce.

1. Zarobiť peniaze stojí peniaze
"Táto fráza je prinajlepšom obmedzujúca, prinajhoršom priamo deštruktívna," tvrdí Siebold. "Pravda je taká, že na to, aby ste zarobili veľké peniaze, sú potrebné hlavne veľké myšlienky. Ak vám budú naskakovať, budete priťahovať peniaze ako magnet. Bohatí investori stále vyhľadávajú nové veľké investície, do ktorých by sa dalo so všetkou vervou pustiť."

2. Peniaze nerastú na stromoch
"Táto predstava vedie ľudí k domnienke, že peniaze sú vzácne a je ťažké ich zarobiť. Namiesto toho by ich mali vidieť dostatok," vysvetľuje Siebold s tým, že by sme mali premýšľať o zarábaní peňazí tak, že je to rovnako jednoduché ako riešiť problém prostredníctvom nikdy nekončiaceho kreatívneho myslenia.

3. Ďalší deň, ďalší peniaz
"Ľudia zamieňajú čas za peniaze," hovorí Siebold. "Vytvára to domnienku, že zarábanie peňazí je lineárny proces priamo úmerný času." Podľa neho zarábanie veľkých peňazí vyžaduje porušenie lineárneho nastavenie mysle. Peniaze sa nezarábajú len tým, že zvýšite počet odpracovaných hodín.

Steve Siebold
4. Peniaze sú koreňom všetkého zla

"Príslovie znie správne takto: Láska k peniazom je koreňom všetkého zla. Avšak po stáročia je zle interpretované, takže väčšina ľudí verí, že zlo sú peniaze samotné," objasňuje Siebold. "Buďte hrdí na svoje ambície a ignorujte ľudí, ktorí hovoria, že chcieť byť bohatý je zlé."

5. Ušetrený halier = rozdelený halier
"Sporenie ako také nie je zlé, ale ľudia sú niekedy až príliš zameraní na osekávanie výdavkov a asketický život, takže prehliadajú veľké príležitosti," vysvetľuje Siebold. "Ľudia musia odmietnuť toto myslenie a smerovať svoju mentálnu energiu tam, kam patrí, teda k veľkým peniazom."

6. Najskôr ostatní, až potom ja
"Ľudia sú naprogramovaní od útleho detstva uprednostňovať potreby ostatných pred svojimi vlastnými," hovorí Siebold. "Znie to ako duchovne podložené, vyššia filozofia, ale je to najhoršia rada, ktorú môžete dostať, pokiaľ ide o peniaze. Na začiatku procesu budovania bohatstva je obdobie, kedy sa musíte sústrediť na seba a svoje podnikanie, aby ste sa posunuli na výnimočnú úroveň." Ak ste už bohatí, zameriate sa aj na potreby ostatných, mieni Siebold.

7. Čím viac peňazí, tým viac problémov
"Je to len ďalšia výhovorka strednej triedy pre zdôvodnenie toho, prečo sú jej príslušníci švorc," vysvetľuje autor. "Je to rovnaké, ako keby ste hľadali dôvod vyhnúť sa úspechu tak, že bohatstvo označíte za neatraktívne. Pravdou je, že čím viac peňazí máte, tým máte lepšiu kontrolu nad každým aspektom svojho života a máte menej problémov, ktoré musíte osobne riešiť. Kým masy sa po nociach trápia svojimi problémami, milionári rýchlo zaspávajú, pretože vedia, že je o všetko dobre postarané."

Súvisiace články

Aktuálne správy