Rast cien britských domov bol v júni najrýchlejší za 9 rokov

Ceny domov vo Veľkej Británii v júni rástli ročným tempom na úrovni 11,8 %. Podľa hlavného ekonóma Nationwide Roberta Gardnera je cena typickej nehnuteľnosti v Londýne na úrovni 400 tis. libier šterlingov.

Ceny domov vo Veľkej Británii v júni rástli najrýchlejším tempom za viac ako deväť rokov. Medziročná miera rastu bola v júni na úrovni 11,8 %. Medzimesačne sa ceny zvýšili o jedno percento po tom, ako v máji posilnili o 0,7 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnila spoločnosť Nationwide. Ekonómovia však prognózovali, že ceny domov zostanú stabilné.

V Londýne stúpli medziročne ceny v období troch mesiacov do júna až o 25,8 %, čo je najvyšší rast od roku 1987. Podľa hlavného ekonóma Nationwide Roberta Gardnera dosiahla cena typickej nehnuteľnosti v Londýne prvýkrát 400 tis. libier šterlingov (GBP). Dodal, že ceny vzrástli oproti roku 2007 približne o 30 %, čo je viac ako dvojnásobok úrovne, ktorá je bežná v ostatných častiach Veľkej Británie.

Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney už skôr označil rastúcu zadlženosť domácností, súvisiacu s rýchlo sa zvyšujúcimi cenami nehnuteľností, za najväčšiu hrozbu pre finančnú stabilitu Británie. Centrálna banka preto prijala nové opatrenia na obmedzenie poskytovania hypotekárnych úverov. Podľa banky by nie viac ako 15 % nových hypoték mohlo byť pre ľudí, ktorí si chcú požičať viac ako 4,5-násobok ich ročného príjmu. V súčasnosti by do tejto kategórie mohlo spadať približne desať percent úverov. V Londýne by to bolo až 20 %.


(1 EUR = 0,7981 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy