Nový začiatok: Život bez dlhov v Írsku vyjde na 3500 eur a tri roky bez pôžičky

, E15 Foto: photl

Zbaviť sa v Írsku dlhov má pevne danú cenu. Stojí to 3500 eur a tri roky života bez šance na pôžičku. Uvedenú sumu zaplatia dlžníci, ktorí nezvládajú splácať svoje záväzky, za oddĺženie. Podľa nového írskeho zákona majú navyše po troch rokoch čistú úverovú históriu. Podľa starých zákonov trvala očistná čas dvanásť rokov.

Jasnou cenovku životu bez dlhov dala írska spoločnosť s poetickým názvom New Beginning (Nový začiatok), ktorú založila skupina právnikov. Tá si z 3500 eur nechá za svoje služby tisícku, zvyšok dostane štát. Zaujímavé je, že v prípade írskeho osobného bankrotu sa írski dlžníci nemusia trápiť nutnosťou niečo splácať veriteľom, dokonca si často môžu nechať aj vlastný dom, ak nie je príliš luxusný.

"Nové podmienky bankrotu menia pravidlá hry. Banky sa musia uskromniť," povedal agentúre Bloomberg Ross Maguire, spoluzakladateľ New Beginning. Dublinské súdy len tento rok vyhlásili 132 osobných bankrotov, v roku 2008 to bolo osem prípadov.

Vyhlásenie bankrotu je v Írsku stále bežnejšie. Pre rad Írov je to posledná šanca, ako sa vyrovnať s dedičstvom najhoršieho pádu cien realít v Európe. Drvivá väčšina záujemcov o oddĺženie sa do problémov dostala práve po prasknutí írskej realitnej bubliny, bola to rana, ktorú bolo počuť veľmi ďaleko. Po kríze dlhovali írske domácnosti v priemere takmer 200 percent svojich ročných príjmov. Pre porovnanie v Španielsku to bolo 123 percent, v eurozóne 98 percent, ako to vyplýva zo štatistík Eurostatu.

Súvisiace články

Aktuálne správy