Dohody sa od 1. júla môžu uzatvárať už len maximálne na rok

Zamestnávatelia na Slovensku už od dnešného dňa (1. 7.) nemôžu uzatvárať nové dohody o vykonaní práce, o pracovnej činnosti, či o brigádnickej práci študentov na neurčitú dobu alebo na dobu dlhšiu ako 12 mesiacov. Dohody, ktoré uzatvorili doteraz, sa skončia najneskôr 30. júna 2015. Novelu Zákonníka práce v oblasti dohôd uzatváraných mimo pracovného pomeru priniesol zákon, ktorým sa menil a dopĺňal zákon o starobnom dôchodkovom sporení.
„Novela reaguje na také prípady, keď sa zamestnávatelia vyhýbali plateniu odvodov na dôchodkové poistenie alebo platenie poistného odkladali. Dohodári, ktorí sú sporiteľmi v II. pilieri, tak prichádzali o zhodnocovanie svojich úspor,“ informoval TASR hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška. Pripomenul tiež, že zamestnávateľ je už povinný odviesť poistné a príspevky na starobné dôchodkové sporenie za sporiteľov – dohodárov, ktorí sú nepravidelne odmeňovaní, a to po skončení dohody.
„Tým, že sa doba dohôd ohraničila a môžu sa uzatvárať maximálne na rok, obmedzený bude aj rozsah takto uhradených príspevkov. Novela totiž upravuje aj splatnosť odmeny, výplatu odmeny, ako aj zrážky z odmeny a poradie zrážok pri týchto prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru rovnakým spôsobom, ako je upravená splatnosť mzdy, výplata mzdy, zrážky zo mzdy a poradie zrážok zo mzdy v pracovnom pomere,“ doplnil Stuška.
Pre dohodu o brigádnickej práci študentov a dohodu o pracovnej činnosti od 1. 7. 2014 platí, že odmena za vykonanú prácu je splatná a musí byť vyplatená najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala.
„Výška sporiteľových úspor je daná nielen výškou zaplatených príspevkov, ale aj ich zhodnotením. Príspevky odvedené a zaplatené s dlhším časovým odstupom, niekedy až niekoľko rokov, sa po dobu, počas ktorej neboli odvedené, nemohli zhodnocovať,“ povedal Stuška a pripomenul, že uvedenú stratu sporiteľ žiadnym spôsobom nedoženie, pretože k žiadnemu fiktívnemu spätnému prepočítaniu zhodnotenia dôjsť nemôže. „Sporiteľ je preto o svoje výnosy za toto obdobie navždy ukrátený,“ poznamenal.
Podľa neho nemožno vylúčiť ani to, že zamestnávateľ v snahe vyhnúť sa zaplateniu poistného a príspevkov na dôchodkové sporenie privedie svoju spoločnosť ešte pred ukončením dohôd so zamestnancami, ktorí sú nepravidelne odmeňovaní, do zániku, teda nemá právneho nástupcu.
„Ak nezašle Sociálnej poisťovni (SP) výkaz o vyplatených odmenách a neurčí vymeriavací základ na platenie poistného, SP nemôže dôchodkovej správcovskej spoločnosti uhradiť zo základného fondu garančného poistenia príspevky na starobné dôchodkové sporenie, ktoré zamestnávateľ nezaplatil. Vzniká tak riziko, že príspevky na starobné dôchodkové sporenie nebudú zaplatené vôbec. V opačnom prípade, ak výkaz zamestnávateľ SP zašle, príspevky pôjdu na ťarchu garančného fondu,“ vysvetlil hovorca rezortu práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy